18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne przepisy najlepszych pomorskich kucharzy!

redakcja
Poleca Anna Pach z baru Przystań w Sopocie, Najlepszy Kucharz Sopotu

Składniki (na 4 porcje):
40 dag fileta z łososia (świeży)
25 dag szpinaku mrożonego
2 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka soku grejfrutowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki tapioki
sól, pieprz cytrynowy, pieprz biały, cukier, cytryna, sezam 

Wykonanie:
Łososia kroimy w plastry (1 cm) i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, czosnek i cukier (do smaku), a także sól, pieprz i sok z cytryny. Tak przygotowany farsz nakładamy na łososia, po czym zawijamy rybę i obtaczamy w sezamie. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika, ustawionego na 200 stopni Celsjusza, i pieczemy około 10-15 minut.

Rybę należy podawać z sosem przygotowanym z owocowych soków. Soki, grejfrutowy i pomarańczowy, wlewamy do jednego garnka. Do tego dodajemy tapiokę i gotujemy do momentu, aż zgęstnieją. Tutaj trzeba także dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Sos można podawać, wedle uznania, na talerzu obok rolady lub polać go bezpośrednio na nią. (not. KAG)
Poleca Anna Pach z baru Przystań w Sopocie, Najlepszy Kucharz Sopotu Składniki (na 4 porcje): 40 dag fileta z łososia (świeży) 25 dag szpinaku mrożonego 2 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka soku grejfrutowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki tapioki sól, pieprz cytrynowy, pieprz biały, cukier, cytryna, sezam Wykonanie: Łososia kroimy w plastry (1 cm) i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, czosnek i cukier (do smaku), a także sól, pieprz i sok z cytryny. Tak przygotowany farsz nakładamy na łososia, po czym zawijamy rybę i obtaczamy w sezamie. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika, ustawionego na 200 stopni Celsjusza, i pieczemy około 10-15 minut. Rybę należy podawać z sosem przygotowanym z owocowych soków. Soki, grejfrutowy i pomarańczowy, wlewamy do jednego garnka. Do tego dodajemy tapiokę i gotujemy do momentu, aż zgęstnieją. Tutaj trzeba także dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Sos można podawać, wedle uznania, na talerzu obok rolady lub polać go bezpośrednio na nią. (not. KAG)
Dania kucharzy Smakosz 2013. Zwycięzcy naszego plebiscytu zdradzają naszym Czytelnikom tajniki swojej kuchni.Polecamy przepisy na święta!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto