Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Zobacz również

Maciej Bednarko nowy burmistrz Grajewo zaprzysiężony

Maciej Bednarko nowy burmistrz Grajewo zaprzysiężony

Niespokojny poranek w Opolu. Bus zderzył się z osobówką na ulicy Popiełuszki

NOWE
Niespokojny poranek w Opolu. Bus zderzył się z osobówką na ulicy Popiełuszki

Polecamy

Jakie były tematy rozprawek na maturze z polskiego? Sprawdź

Jakie były tematy rozprawek na maturze z polskiego? Sprawdź

Strefa Biznesu: specjalne wydanie na XVI Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach

Strefa Biznesu: specjalne wydanie na XVI Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach

Jaskier z Polski od SI – postać z Wiedźmina w nowej odsłonie. Czym zaskakuje?

Jaskier z Polski od SI – postać z Wiedźmina w nowej odsłonie. Czym zaskakuje?