MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Aleksandrowie Kujawskim? Odkryj miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Aleksandrowie Kujawskim
Najlepsze lodziarnie w Aleksandrowie Kujawskim badmanproduction
Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie w Aleksandrowie Kujawskim. Z całą pewnością wszyscy kojarzą lody z wakacjami. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Aleksandrowie Kujawskim.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Aleksandrowie Kujawskim?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Aleksandrowie Kujawskim

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Aleksandrowie Kujawskim, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Aleksandrowie Kujawskim?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. Latem na każdym kroku znajdują się lodziarnie posiadające w ofercie lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Zazwyczaj lody robione są z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Można jednak spotkać w Aleksandrowie Kujawskim lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się produkt z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Początki lodów. Pierwsza lodziarnia we Francji

Pierwsze informacje o deserach wykonanych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami delektowali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z wysokich partii górskich były wykwintnym i rzadko spotykanym posiłkiem w formie współczesnego sorbetu.

W czasach Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza lodziarnia pod nazwą Cafe Procope powstała w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na aleksandrowkujawski.naszemiasto.pl Nasze Miasto