Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

VII Targi Baltpiek 2005

Jacek Sieński
- Targi to doskonała okazja do... sprawdzenia co oferuje konkurencja - twierdzą Józef Balkowski (od lewej), podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, Andrzej Szydłowski, prezydent Światowej Unii Piekarzy, oraz Piotr Gotowała, właściciel piekarni
- Targi to doskonała okazja do... sprawdzenia co oferuje konkurencja - twierdzą Józef Balkowski (od lewej), podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, Andrzej Szydłowski, prezydent Światowej Unii Piekarzy, oraz Piotr Gotowała, właściciel piekarni
Chleb litewski Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Skarszewach i mieszanki mąki do wypieku pieczywa orkiszowego i chleba winogronowego z Gdańskich Młynów i Spichlerzy Dr Cordesmeyer sp. z o. o.

Chleb litewski Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Skarszewach i mieszanki mąki do wypieku pieczywa orkiszowego i chleba winogronowego z Gdańskich Młynów i Spichlerzy Dr Cordesmeyer sp. z o. o. w Gdańsku zostały uznane za najlepsze produkty targów Baltpiek 2005.

Laureaci otrzymali medale Mercurius Gedanensis. W kategorii maszyny i urządzenia medale przyznano firmie Peters & Nurkowski sp. z o. o. w Poznaniu za piec obrotowy Revent - 724 i Makowscy s. j. Zakład Termotechniczny Elcal Biała Rawska za dwugłowicowy automat cukierniczy.
Prawie 200 wystawców krajowych i zagranicznych uczestniczyło w Targach Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa Baltpiek 2005, organizowanych przez Międzynarodowe Targi Gdańskie SA. Impreza odbyła się w Gdańsku już po raz siódmy. Swoje osiągnięcia prezentowali nie tylko piekarze i cukiernicy, ale także producenci maszyn, urządzeń piekarniczych, opakowań i wyposażenia.
Baltpiek 2005, będące największymi targami artykułów piekarskich w Polsce północnej, przygotowano przy współpracy Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku.
- Udział w targach pozwala na wymianę doświadczeń z kolegami z całej Polski - mówi Piotr Gotowała, właściciel piekarni w Gdyni. - Umożliwia też zapoznanie się z nowościami w branży piekarniczej i cukierniczej, w tym z nowymi surowcami. Obecnie sytuacja piekarnictwa jest trudna z powodu ogromnej konkurencji. Myślę jednak, że na rynku przetrwają piekarnie i cukiernie, które wytwarzają wyroby nie tyle najtańsze, co najlepsze jakościowo. Przybywa klientów kupujących pieczywo wypiekane z ciast wykonywanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
- Uczestnictwo w targach pozwala na podniesienie poziomu jakości wyrobów poprzez wprowadzanie nowych technologii i maszyn oraz surowców, które są na nich prezentowane - ocenił Józef Balkowski, podstarszy gdańskiego Cechu Piekarzy i Cukierników.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto