Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W jaki sposób wzmocnić organizm i nie dać się grypie?

daria
Okres jesienno-zimowy jest czasem walki z obniżoną odpornością i złym samopoczuciem. Aby nie dać się grypie i przeziębieniu, należy wprowadzić do jesiennego menu produkty zawierające witaminę C, która łagodzi objawy choroby. Warzywnym sojusznikiem w walce z ponurym nastrojem jest beta-karoten, który znajdziemy w marchewce, brzoskwiniach, pomidorach oraz zielonym groszku. Dorota Grzebisz, obornicka dietetyk z Jemy nie tyjemy, opowiada o naturalnych sposobach walki z jesiennym przeziębieniem oraz po co sięgać, podczas długich jesiennych wieczorów jako przekąskę.

W jaki sposób odpowiednim żywieniem uchronić organizm przed jesiennym marazmem i chorobą?
- Aby ustrzec się jesiennych chorób, powinniśmy zacząć przygotowywać nasz organizm już wiosną. Pojawiające się nowalijki, sezonowe warzywa i owoce zapewnią nam odpowiednie wartości odżywcze, a ponadto regenerują mikroflorę jelitową. Jesienią powinniśmy się zastanowić, jak najlepiej wzmocnić odporność naszego organizmu. Radzę, by zrezygnować z posiłków chłodnych na rzecz ciepłych i rozgrzewających. Na kolację dobrze zrobi nam ciepła zupa, gotowane i pieczone warzywa. W chłodne dni bardzo dobrze rozgrzeje nas napar z owoców dzikiej róży.

Co powinno królować w naszym menu, aby nie dopadło nas przeziębienie?
- Rano warto zjeść owsiankę z dodatkiem imbiru o działaniu rozgrzewającym oraz codziennie należy pić szklankę wody z miodem. Należy zalać wieczorem letnią wodą, dodać łyżkę miodu na 3/4 szklanki letniej wody, wymieszać i odstawić na całą noc. Rankiem wystarczy dolać ciepłą wodę i w ten sposób dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin do walki z grypą. Proszę jednak pamiętać, że woda z miodem pita na zimno może spowodować przyrost wagi. Ciepła woda przyczynia się natomiast do wypłukiwania tłuszczu, czyli przyczynia się do chudnięcia. Miód, który rozpuszcza się przez całą noc posiada dużą ilość przyswajalnych składników. Do powyższego naparu proponuję dodać cytrynę. Nie można także pominąć żurawiny, naturalnego antybiotyku, którą można urozmaicić poranną owsiankę. Soki owocowo-warzywne są również cennym źródłem niezbędnych witamin. Propozycją napoju wzmacniającego jest sok z buraka z dodatkiem marchwi. Aby uchronić organizm przed infekcjami wystarczy wypijać jedną szklankę dziennie. Kiełki dostarczają witamin, minerałów, białka i kwasów Omega3. Wytwarzają one chlorofil oraz enzymy wzmacniające organizm i chronią przed działaniem wolnych rodników, co poprawia odporność i trawienie. Są idealne na kanapki jako forma drugiego śniadania. Dania obiadowe warto urozmaicić o kiszonki, które są bogatym źródłem witaminy C. Wskazany jest zarówno sok z kiszonej kapusty jak i same kiszone ogórki.

Jakimi przyprawami wzmacniać swoją odporność?
Zacznijmy od czosnku. Czosnek to „naturalny antybiotyk”. Jeżeli czujemy, że się przeziębiamy, dodajmy czosnek do dań. Możemy sporządzić taką miksturę: 1/2 litra oleju lnianego 1/2 litra jasnego miodu płynnego delikatnego w smaku (np. wielokwiatowy, akacjowy, lipowy) 5 cytryn - wyciśnięty sok, 5 główek czosnku - obranych i wyciśniętych przez praskę. Imbir, jak już wcześnie wspomniałam, posiada właściwości rozgrzewające i działa antybakteryjnie, antywirusowo oraz przeciwzapalnie. Polecam także napar imbirowy. Na 1 litr gotującej wody dodać starty imbir i cytrynę. Należy gotować 10 minut i pić na ciepło.Kolejno pomyślałabym o natce pietruszki, która zawiera niezwykle cenną witaminę C. Dodawajmy ją zarówno do dań obiadowych, jak i na kanapkę na śniadanie. Idealnie komponuje się z kaszą jaglaną w postaci pesto. Zwróćmy szczególną uwagę na tran, ponieważ zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D, dlatego nie tylko pozytywnie wpływa na pracę mózgu, ale przede wszystkim wzmacnia naszą odporność.

Jak osłodzić długie jesienne wieczory?
Idealnym rozwiązaniem są zdrowe chipsy, ponieważ większość z nas je uwielbia, dlatego proponuję wybrać te zdrowsze i bardziej odżywcze. Wystarczy pokroić jabłko lub banana i włożyć na kilka minut do piekarnika. Mamy wtedy idealną przekąskę na długi jesienny wieczór. Warzywne chipsy proponuję z ziemniaka, buraka, marchewki i cukinii. Są one pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Jakie są naturalne sposoby walki z grypą?
Grypa jest poważną chorobą wirusową i nie należy jej lekceważyć. Najpierw rozgrzejmy nasz organizm, żeby utrudnić mnożenie się wirusa. Weźmy ciepłą kąpiel, napijmy się gorącego bulionu albo herbatki z lipy, malin lub imbiru z miodem i cytryną. Następnie wejdźmy pod kołdrę lub jeszcze lepiej pod pierzynę i weźmy wolne z pracy. Grypę zwalcza się objawowo, a więc robimy syropy z czosnku i cebuli z miodem, dużo pijemy herbatek owocowych lub mikstur z imbiru, cytryny i miodu, które mają działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ale przede wszystkim wypoczywamy. Sen, spokój i odpoczynek pomogą nam najbardziej w wyleczeniu grypy oraz przeziębienia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto