W polskiej tradycji kulinarnej Wielkanoc to bodaj jedyna okazja w roku, gdy śniadanie przeciąga się aż do południa i stanowi najważniejszy posiłek dnia. Mnogość i obfitość potraw na wielkanocnym stole może konkurować jedynie z kulinarnymi tradycjami Bożego Narodzenia.
Ekipa telewizyjna Poszukiwaczy Smaku w kolejnym odcinku kulinarnej serii przybliża tradycje wielkanocnego stołu na Pomorzu. Gościmy w szlacheckim dworku, dziś gospodarstwie agroturystycznym państwa Drężków w Kręgu. Zgodnie ze staropolską tradycją uroczyste śniadanie zaszczycili: wójt i pleban oraz grono przyjaciół rodziny.
Pani Renata Drężek, z pomocą córek, przygotowała pieczoną kaczkę, pieczoną wędzoną szynkę nabijaną goździkami i kurczaka pod beszamelem. Na stole pojawiły się też wojskie wędzonki, suche kiełbasy, doskonała wędzona szynka. Nie zabrakło też znakomitych sosów oraz galaret, w tym z ozorów i jarzyn. Przebojem stolika z deserami była muślinowa pascha, której towarzyszył czekoladowo-pomarańczowy mazurek, babka gotowana i sernik. Całość uzupełniały przednie wina oraz przepyszna domowa nalewka pigwówka.
Pleban, ksiądz Ireneusz z pobliskiej parafii w Kręgu, zgodnie ze starą dworską tradycją, osobiście poświęcił przygotowane potrawy. Po krótkiej modlitwie biesiadnicy zasiedli do stołu. Wójt Krzysztof Trawicki przygrywał na akordeonie, a prezes Międzygminnego Stowarzyszenia Agroturystyka Kociewia Elżbieta Glaza, barwnie opowiadała o tradycjach wielkanocnych. Zapraszamy na film:
Materiał pochodzi z portalu PoszukiwaczeSmaku.pl Polecamy: artykuły o gotowaniu i kulinariach w Trójmieście |
Opener 2010 | Ekstraklasa | Baltic Arena | Matura 2010 | Test szóstoklasisty | Photo Day |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?