Wielkanoc dla wegan. Tak zrobisz tofurnik, sałatkę jarzynową, pasztet wielkanocny w wersji roślinnej. Poznajcie te przepisy
Wegańska babka wielkanocna
Składniki:
110 g margaryny wegańskiej w temperaturze pokojowej
220 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki Cukru z wanilią
300 ml napoju sojowego
1 łyżeczka octu
250 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g ciemnego kakao
Przygotowanie:
Margarynę wegańską utrzeć razem z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią. W czasie ubijania do napoju sojowego, dodać łyżeczkę octu.
Gdy masa będzie już utarta, dodawać po trochu napój sojowy i dalej ucierać.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Następnie do margaryny z cukrem i napojem sojowym, dodać wymieszane suche składniki i dobrze wymieszać.
Do połowy masy dodać kakao i wymieszać. Keksówkę o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nałożyć do keksówki najpierw jasne ciasto, potem ciemne i tak na zmianę. Patyczkiem do szaszłyków zrobić w cieście zygzakowaty ruch, tak żeby połączyło się jasne i ciemne ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 55-60 minut.
Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl