Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijna kolacja w restauracji? To nowa moda czy brak czasu?

Martyna Misiewicz
sxc.hu
Już za dwa tygodnie mieszkańcy Trójmiasta zasiądą do wigilijnej kolacji. Niektórzy już się do niej przygotowują, inni postanowili spędzić ją w restauracji. Nowa moda czy brak czasu?

Dla osób, które nie mają czasu na świąteczne przygotowania i nie lubią gotować, jest rozwiązanie - mogą spędzić Wigilię w restauracji lub zamówić gotowy catering.

Na taką wersję Bożego Narodzenia decyduje się coraz więcej osób, m.in. hotel Haffner w Sopocie już od kilku lat oferuje wigilijną kolację w swojej restauracji .

- W tym roku będziemy gościć ok. 50 osób z Trójmiasta - informuje Robert Dadura z hotelu Haffner. - Oprócz lokalnych klientów przyjadą do nas ludzie z całej Polski. Mamy już swoich stałych gości, którzy czują się u nas jak w domu. Staramy się, by spędzili udane święta - dodaje.

Zobacz koniecznie: 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół

Goście oprócz wigilijnej kolacji do dyspozycji mają też szwedzki stół. Koszt kolacji dla jednej osoby to 120 zł. - Oprócz typowych świątecznych dań, czyli pierogów i barszczu, klienci mają do wyboru szeroki wybór sałatek i ciast. Goście po wieczornej kolacji często długo zostają przy stole, integrując się z personelem - tłumaczy pan Robert.

Kolejną propozycją dla zapracowanych jest możliwość zamówienia cateringu. Taką ofertę przygotowała między innymi restauracja Filharmonia. Zamówienia na kolację należy składać z wyprzedzeniem, ale zdaniem pracowników zainteresowanie jest mniejsze w stosunku do ubiegłych lat.

Jedną z osób, które spędzą Wigilię w restauracji, jest pani Barbara.
- Do tej pory Boże Narodzenie spędzałam u mojej rodziny w Poznaniu. Niestety, w tym roku muszę zostać na święta w Gdańsku. Razem z przyjaciółmi postanowiliśmy 24 grudnia spędzić w restauracji. Z braku czasu na przygotowania uważam, że jest to świetne rozwiązanie.

Już nie musisz się denerwować świątecznymi przygotowaniami. Jeśli nie chcesz spędzić świąt w kuchni, możesz zlecić przyrządzenie potraw tzw. domowym kucharkom.

- Mam bardzo dużą rodzinę i kocham gotować. Postanowiłam przygotowywać wigilijne potrawy dla innych, rodzina mnie do tego namówiła - tłumaczy Grażyna Mueller z Gdańska Wrzeszcza.

- Już od kilku lat oprócz domowych pierogów przygotowuję też ryby w galarecie i ciasta. Osoby, które zamawiają u mnie potrawy, poleciły mnie innym. W tym roku już mam tyle zamówień na pierogi, że nie wiem, czy będę miała czas na gotowanie potraw dla mojej rodziny - śmieje się pani Grażyna. Koszt jednej porcji pierogów, około 10 sztuk, to 20 zł. a

Czy mógłbyś spędzić Wigilię w restauracji zamiast w domu?Czy zanika tradycja rodzinnych domowych świąt?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto