Książka to pokłosie konkursu na Kulinarny Blog Roku. W książce zebrano najciekawsze przepisy nadesłane na konkurs, a trzeba przyznać, że fantazji blogerom nie zabrakło.
Przepisy zostały podzielone na kilka kategorii. Pierwszy rozdział poświęcony jest tematyce, którą zazwyczaj pozostawiamy na deser, czyli słodkie maślane wypieki. Znajdziemy tu pomysły zarówno łatwe do wykonania jak Serowo-maślane ciasteczka z jabłkiem, jak i nieco bardziej wymagające jak Hipnotyzujące ciastka cynamonowe.
Kolejna część poświęcona jest jajku. Znajdziemy tu m.in. niezwykle ciekawy i prosty przepis na Shakshoukę, czyli tunezyjskie jajka z papryką i chili. Mnie bardzo też przypadł do gustu pomysł na Frittatę z chorizo i lekką sałatką.
Dalej mamy kategorię słone przekąski dla kibiców. Ten, kto myśli, że przekąski ograniczają się do chipsów i orzeszków powinien zajrzeć do tej książki. Blogerzy zaproponowali m.in. Empanadas z czarną oliwą czy też ciasto z suszonymi pomidorami.
Autorzy nie zapomnieli o daniach rybnych. W książce znajduje się instrukcja jak przygotować grillowanego łosia w sosie holenderskim. Sporo trudności może sprawić za to Halibut z bobem w maśle waniliowym. W dalszej części pojawiły się przepisy na ziemniaki, domowe pieczywo i sylwestrowe potrawy.
Przepisy są bardzo różnorodne i pomysłowe, a jej dodatkowym atutem jest to, że znalazły się w niej przepisy i łatwe i trudne. Dzięki temu, nawet niewprawiona w gotowaniu osoba będzie mogła spróbować swoich sił. Przepisy są nowoczesne, skierowane do ludzi, którzy poszukują w gotowaniu nowych inspiracji. Nie znajdziemy tu zatem tradycyjnej polskiej kuchni, z dużą ilością mięs i sosów. Ale też nie takie było założenie.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?