"Zdrowa kanapka w szkole". Co jadły dzieci w Gdańsku?

red.
Dzieci zjadły na śniadanie prawdziwie "wiosenną" kanapkę
Dzieci zjadły na śniadanie prawdziwie "wiosenną" kanapkę Przemysław Świderski
W poniedziałek, w Szkole Podstawowej Nr 16 zastępca prezydenta Gdańska ds. polityki społecznej Piotr Kowalczuk razem z uczniami przygotował pod okiem dietetyka pełnowartościową, energetyczną kanapkę.

Gdańsk jako pierwsza gmina w Polsce realizuje program „Zdrowa kanapka w szkole” – finansuje setkom dzieci najważniejszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie.

– Staramy się, żeby każde dziecko miało swobodny dostęp do zdrowego żywienia, zwłaszcza kiedy pozostaje poza zasięgiem wzroku rodziców, podczas pobytu na lekcjach, zajęciach pozalekcyjnych i świetlicowych. Zapewniamy dzieciom owoce, warzywa, soki, mleko oraz obiady. Niezwykle ważnym uzupełnieniem zdrowej diety jest drugie śniadanie. Dobre samopoczucie ucznia jest kluczową sprawą – podkreśla Piotr Kowalczuk.

Budżet Obywatelski 2016. Głosowanie zakończone

O tym, jak powinno wyglądać pożywne śniadanie dla dzieci w wieku szkolnym mówi też specjalista dietetyk.

– Znakomitym pomysłem na rozpoczęcie dnia jest tradycyjna owsianka wzbogacona rodzynkami i posiekanymi orzechami lub musli połączone ze świeżymi owocami. Kolejnym ważnym posiłkiem jest drugie śniadanie, niestety często bagatelizowanym - mówi specjalistka dietetyk i terapeuta ruchowy Maria Fall-Ławryniuk. Dbajmy o to aby kanapki, które serwujemy były kolorowe, urozmaicone dodatkami takimi jak: sałata, papryka, ogórki kiełki. Można dołączyć smaczną przekąskę w postaci marchewki. Warzywa są kopalnią witamin. Pamiętajmy również, że do picia najlepsza i najwygodniejsza jest woda lub sok jednodniowy. Oczywiście uzupełnieniem zdrowego stylu życia jest aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu – podkreśla Maria Fall–Ławryniuk.

Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie realizuje program „Zdrowa kanapka w szkole” w ramach Gminnego Programu Osłonowego w zakresie dożywiania na lata 2015-2020. Program ten jest również inicjatywą uzupełniającą formy wsparcia dożywiania w ramach rządowego Programu Dożywiania pt. „Pomoc Państwa w zakresie dożywiania na lata 2014-2020”.

Warto podkreślić, że Miasto do końca sierpnia 2015 roku wydało prawie 1 milion złotych na dożywianie dzieci i młodzieży w szkołach, uwzględniając „Zdrową kanapkę” i obiady. Na wniosek dyrektora szkoły lub przedszkola udziela się pomocy dzieciom i uczniom w formie nieodpłatnego posiłku, bez decyzji administracyjnej.

Pilotażowy program „Gdańsk – jeMy zdrowo”

- Robimy dużo, ale naszą pracę chcemy kontynuować i rozwijać. W roku szkolnym 2015/2016 uruchomiliśmy pilotażowo program „Gdańsk – jeMy zdrowo”, którego celem jest podniesienie jakości żywienia w gdańskich placówkach oświatowych - mówi Piotr Kowalczuk, zastępca prezydenta Gdańska ds. polityki społecznej. - Właściwe odżywianie to podstawowy element zdrowego stylu życia.

Monitorowanie stanu zdrowia gdańskich dzieci i młodzieży prowadzone od wielu lat w ramach gdańskich programów zdrowotnych wskazuje na niski potencjał zdrowotny młodego pokolenia.

Program skierowany jest do wszystkich gdańskich szkół, w których odbywa się żywienie zbiorowe. Adresatami programu są przede wszystkim dzieci i młodzież, ale także rodzice, grono pedagogiczne, intendentki i szkolne kucharki. Celem programu jest poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży na terenie placówek oświatowych w Gdańsku.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie