Zioła i przyprawy, które warto mieć w kuchni

abcZdrowie.pl
abcZdrowie
Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez przypraw i ziół. Jakie dodatki do dań są szczególnie godne polecenia?

Różnorodność ziół i przypraw dostępnych w sklepach spożywczych może przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Które z nich rzeczywiście warto nabyć? W kwestii zakupów przypraw i ziół należy polegać przede wszystkim na własnych preferencjach smakowych, choć wskazane jest również kierowanie się względami zdrowotnymi. Wiele z oferowanych w sprzedaży ziół i przypraw ma bowiem właściwości lecznicze.

Zdrowe zioła w kuchni

Przyprawianie dań ziołami i przyprawami ma na celu poprawę lub wydobycie aromatu potrawy. Każde, nawet najprostsze danie można wzbogacić o wyrazisty smak za pomocą zaledwie szczypty pieprzu, soli, pietruszki, czosnku, cebuli, majeranku lub gałki muszkatołowej. O ile udział soli w diecie powinien być niewielki ze względu na jej niekorzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi, pozostałe przyprawy i zioła (zwłaszcza czosnek i majeranek) są wręcz zalecane jako ważny element profilaktyki zdrowotnej:
• Bazylia, rozmaryn, majeranek, tymianek, pietruszka, oregano i mięta wykazują działanie antynowotworowe poprzez hamowanie procesu wzrostu guzów nowotworowych. W taki sposób działa między innymi apigenina obecna w natce pietruszki oraz karnozol znajdujący się w rozmarynie.
• Imbir zwalcza wolne rodniki, skutecznie łagodzi stany zapalne i zapobiega wystąpieniu nudności i wymiotów. Imbir może być spożywany na wiele sposobów: jako przystawka, baza orzeźwiającego napoju, dodatek do ryb i ciastek.
• Kurkuma (ostryż) to żółtozłocisty składnik curry oraz innych mieszanek przyprawowych, stosowany w leczeniu niestrawności i trudno gojących się ran. Naukowcy wykazali, że ta popularna przyprawa działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a obecna w kurkumie kurkumina powoduje zmniejszenie tempa rozwoju chorób nowotworowych (raka krwi, jajników, żołądka, wątroby i okrężnicy). Ze względu na właściwości przeciwzapalne kurkuminy, jej spożywanie jest – jak wykazali amerykańscy naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Houston – ważnym elementem profilaktyki nowotworów. Najlepsze efekty przynosi spożywanie kurkumy z czarnym pieprzem lub papryką, ponieważ substancje te optymalizują wchłanianie kurkuminy w przewodzie pokarmowym. Kurkumę można dodawać również do sosu sałatkowego (1/2 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta zmielonej papryki lub pieprzu).
• Czosnek obniża stężenie cukru we krwi, wspomaga organizm w walce z nowotworami i jest określany mianem naturalnego antybiotyku. Podobnie jak szczypiorek i cebula, czosnek dostarcza do organizmu związki siarki, które przeciwdziałają związkom rakotwórczym, powstającym podczas grillowania mięsa. Najlepsze efekty przynosi zmieszanie rozdrobnionego czosnku z oliwą i cebulą – uzyskany sos może być bazą do smażenia warzyw na patelni lub zdrowym dodatkiem do sałatek.
• Cynamon – kilka badań naukowych wykazało, że regularne spożywanie tej przyprawy może pomagać osobom chorym na cukrzycę typu 2 w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
• Szafran – poprawia nastrój i łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz depresji.
• Szałwia – zmniejsza ból gardła i dolegliwości wywołane zaburzeniami trawienia. Ponadto może łagodzić niektóre z wczesnych objawów choroby Alzheimera poprzez blokowanie enzymu niszczącego acetylcholinę – związek chemiczny wpływający na funkcje poznawcze.

Właściwości ziół oraz przypraw zdają się nie mieć końca – każde z nich wykazuje działania, które mają istotne znaczenie dla funkcjonowania organizmu człowieka. Dodając zioła i przyprawy do spożywanych codziennie potraw, oprócz wyrazistego smaku dań zyskujemy zdrowie.

Wsparcie redakcyjne od:

4 mln dawek szczepionki Pfizera wkrótce trafi do Polski

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maryla

Knorr monoprzyprawy bardzo chętnie kupuje. Najbardziej teraz nie wyobrażam sobie mojej kuchnii bez majeranku z Krajów Śródziemnomorskich, imbir z Nigerii i papryka słodka z Hiszpanii.

w
wiola

Jak to jest z tymi monoprzyprawami? Widziałam w sklepie, że podają na opakowaniach kraj pochodzenia. Zauważyliście jakąś różnicę między tymi przyprawami, a innymi?

O
Owies

Tak naprawdę to większość przypraw jest niezbędna, bez tego w kulinarne życie wdarłaby się rutyna. Z resztą wiadomo, do każdej potrawy jest inna przyprawa. U mnie ostatnio szybko schodzi majeranek z krajów śródziemnomorskich z knorr, bardzo mi zasmakował w potrawach. Ogólnie zadowolony jestem z przypraw knorra, które w większości zasiliły moje przyprawowe zasoby.

C
Coolka

Moim zdaniem warto mieć w kuchni jak najwięcej przypraw. Ostatnio zapełniałam swoją półke na przyprawy. Zużywam ich na bieżąco sporo bo dużo gotuję. Ostatnio skompletowałam wszystkie mono przyprawy od Knorr. Dziś szarlotka z Cynamonem z Wietnamu.

Dodaj ogłoszenie