![Melisa słynie z kojących i uspokajających właściwości, a do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e1/29/608944ef0e16d_o_large.jpg)
Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać
Melisa lekarska
Melisa słynie z kojących i uspokajających właściwości, a do tego ma przyjemny smak i cytrynowy zapach. Pomaga w bezsenności, stanach lękowych, bólach głowy, rozstrojach żołądka, jest wykorzystywana też w kosmetyce (działa łagodząco na skórę).
Jej świeże liście, młode pędy oraz kwiaty można wykorzystywać również kulinarnie, najlepiej jako dodatek do sałatek (np. zamiast egzotycznej trawy cytrynowej).
Uprawa. Melisa należy do roślin, które „same rosną”. Można ją posiać w marcu-kwietniu na rozsadę w domu lub w maju wprost do gruntu. Najłatwiej jednak rozmnaża się przez podział kłączy, można więc zdobyć fragment od znajomego ogrodnika. Melisę można kupić też w doniczce i przesadzić do ogrodu. Melisa może rosnąć w słońcu lub półcieniu, najlepiej na próchniczej ziemi (ale radzi sobie na różnej). Młode rośliny trzeba regularnie podlewać, starsze znoszą czasowy niedobór wody. Melisa w ogrodzie jest wieloletnia i odporna na mróz (jedynie uprawiana doniczkach na balkonach nie zawsze zimuje)