- Żurek według tej receptury gotuję od wielu lat - mówi Barbara Wichrowska. - Podaję go z ziemniakami i jajkiem na twardo także poza okresem wielkanocnym, jako danie obiadowe. Domownicy zawsze niecierpliwie czekają na żur, którego zapach unosi się w całym domu.
Zapraszamy do podzielenia się przepisami. Receptury można nadsyłać pod adresem sztumskiej redakcji - ul. Galla Anonima 9/2, 82-400 Sztum.
Staropolski żur z jajkiem
Składniki: 4 laski surowej, białej kiełbasy, 4 jajka, włoszczyzna (bez białej kapusty), 4 litry wody, zakwas z mąki pszenno-żytniej lub żytniej, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, kawałek skórki chleba razowego, sól, pieprz, majeranek, chrzan, odrobina octu lub kwasku cytrynowego
Wykonanie: Najpierw, na kilka dni przed gotowaniem żuru przygotowujemy zakwas - około 10 łyżek mąki żytniej wsypujemy do szklanego lub ceramicznego naczynia i zalewamy 375 ml ciepłej (lecz nie gorącej) wody. Wkrawamy do tego dwa ząbki czosnku, wkładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce, aby się zakisiło. Można dodać skórkę chleba razowego, aby przyspieszyć proces.
Przygotowujemy wywar z włoszczyzny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (ale niekoniecznie). Gdy warzywa zmiękną, wlewamy zakwas. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką chrzanu. Podajemy z białą kiełbasą i pokrojonym w cząstki jajem, ugotowanym na twardo.
Białą kiełbasę możemy zaparzyć oddzielnie lub włożyć do wywaru zanim wlejemy zakwas. Wywar nabierze wtedy aromatu kiełbaski.
Można ją także pokroić i przesmażyć z cebulką.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?