Gdy byłam małą dziewczynką - wspomina autorka książki - wspinałam się na stołek w spiżarni, by wyciągnąć łyżką z dużego kamiennego garnka z brusznicami niezwykle smakowite gruszki...
I dalej - w równie apetyczny sposób - zaprasza nas na kulinarną wędrówkę. Pokazuje, jak można zrobić jabłka w filiżankach, sos z czarnej porzeczki czy budyń z jarzyn? Podpowiada ile trzeba smażyć pączki cioci Stefy, zdradza w czym tkwi sekret ciasteczek orzechowych Krysi i dlaczego mazurek Teresy uchodzi za najlepszy.
Znajdziemy tu przepisy na pasty do chleba, domowe pasztety, szybkie przystawki, zielone sałatki, zupy domowe i coś na drugie danie. Może to być pospolity pieczony kurczak albo kaczka po pekińsku. Sporą część zajmują wypieki i desery: od piernika, szarlotki królewskiej po bardziej wyrafinowany w smaku torcik tiramisu.
"Zwykła książka kucharska" zawiera przepisy na każdą porę roku - na święta i na co dzień. Łączy je jedno - to sprawdzone receptury, które autorka albo przetestowałą sama w swojej kuchni albo jadła je "ze smakiem" u znajomych.
Ten estetycznie wydany zbiór przepisów Anny Karasiowej, sygnuje Wydawnictwo WAM z Krakowa. Warto tę witrynę zapamiętać, ponieważ będzie to nasz partner w konkursie wielkanocnym na regionalne wypieki. Wydane przez Wydawnictwo WAM książki z serii Przepisy siostry Anastazji będą nagrodami za najlepsze przepisy.
Śledźcie nasz serwis, kulinarny konkurs na Wielkanoc - już wkrótce!
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?