Ideą organizowanego Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego jest promocja potraw i produktów regionalnych z terenu województwa pomorskiego, głównie z Kaszub i Kociewia. Święto zaplanowano na niedzielę, 30 maja 2010 r., koło katedry oliwskiej.
W imprezie udział wezmą wytwórcy i producenci produktów lokalnych i regionalnych, którzy zarejestrowali swoje produkty na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego, przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z Pomorza oraz osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne. Odwiedzający będą mieli szansę skosztować regionalnych specjałów, zrobić zakupy na rozstawionych stoiskach oraz nawiązać kontakty z producentami. W ubiegłym roku furorę robiły kozie sery oraz pieczone prosiaki. W tym roku kulinarnym wydarzeniem imprezy ma być pieczony dzik z kociewskich borów.
Podczas święta odbędzie się finał regionalny 10. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, w którym udział biorą wytwórcy produktów lokalnych oraz przedstawiciele firm gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych. Konkurs przebiega w dwóch kategoriach: na najlepszy lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą regionalną potrawę. Laureaci otrzymają nagrody marszałka województwa pomorskiego.
Relacja z imprezy: IV Święto Produktu Tradycyjnego, czyli swojskie jedzenie w Parku Oliwskim
Materiał pochodzi z portalu PoszukiwaczeSmaku.pl Polecamy: artykuły o gotowaniu i kulinariach w Trójmieście |
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?