W Azji grzyby shiitake są symbolem długowieczności. Skąd wzięło się to zaszczytne miano? Dobra sława grzybów shiitake to wynik prozdrowotnych właściwości oraz zawartości cennych składników odżywczych. Te mięsiste, brązowe grzyby mają w sobie dużo żelaza i selenu. Zawierają również witaminę C, błonnik i białko. Istotną zaletą grzybów shiitake jest ich delikatny smak oraz niska zawartość kaloryczna – 100 g tych grzybów dostarcza zaledwie 34 kalorii. Dzięki temu można spożywać je bez obaw także w czasie kuracji odchudzającej.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?