MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Lubin traci, a Gorzów zyskuje. Po 21 latach siatkarska elita wraca nad Wartę

Lubin traci, a Gorzów zyskuje. Po 21 latach siatkarska elita wraca nad Wartę

Spotkanie posła Konfederacji Grzegorza Brauna w Oświęcimiu przed wyborami do PE

Spotkanie posła Konfederacji Grzegorza Brauna w Oświęcimiu przed wyborami do PE

Polecamy

Wodór już nie wycieknie. Przełomowy wynalazek polskiej firmy technologicznej

Wodór już nie wycieknie. Przełomowy wynalazek polskiej firmy technologicznej

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków