Afrodyzjaki czyli ABC miłosnej kuchni! Przepis na udane Walentynki od kuchni. Dzień Zakochanych 2021 w smacznej wersji
Endywia
Endywia To odmiana cykorii o malowniczo strzępiastych liściach. Można ją kupić coraz częściej w supemarketach. Jeżeli się nie uda można ją zastąpić bardziej pospolitą cykorią. Roślina ta bogata jest przede wszystkim w cenny błonnik i insulinę, która jest naturalnym prebiotykiem. To właśnie ona broni nasz organizm przed rozwojem chorobotwórczych bakterii, a także korzystnie wpływa na pracę jelit, obniża cholesterol i działa przeciwmiażdżycowo. Cykoria jest również źródłem witamin A, C, E, K i witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu, beta-karotenu, manganu, żelaza, miedzi, cynku, siarki i selenu. To mieszanka mikroelementów działa jak wiagra! Sałatka amanta Endywia, garść roszponki, 4 średnie pomidory, 2 pęczki rzodkiewek, fenkuł, średnia cebula (opcjonalnie), garść koperku, sok z cytryny, szklanka jogurtu lub kefiru. Myjemy i osuszamy wszystkie składniki. Endywię rwiemy na kawałki, pomidory i rzodkiewki – w plasterki, oczyszczonego z wierzchnich warstw fenkuła – w ósemki. Cebulę drobno siekamy. Składniki sałatki mieszamy w misce, polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.