Baby wielkanocne. Jak je upiec, by były lekkie i puszyste? Wypróbowane przepisy Internautek
Ucierana babka z kakao p.Ewy Wilkowskiej z MiastkaSkładniki: 0,5 kg mąki krupczatki 30 dag cukru 25 dag masła ( opcjonalnie margaryna) 1 szklanka mleka 5 jajek cukier waniliowy 1 op. proszku do pieczenia na 0,5 kg mąki, olejek ( do wyboru cytrynowy, pomarańczowy, migdałowy czyli wg uznania) 3 łyżki kakao rodzynki, cukier puder na lukier Wykonanie: Masło ucieram z 20 dag cukru i wanilią, dodaję po jednym żółtku. Kiedy masa będzie już dobrze utarta dodaję mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ubijam teraz białka z odrobiną soku z cytryny lub kwasku i szczyptą soli. Sztywną pianę dodaję do ciasta i delikatnie ją wkręcam. Dorzucam rodzynki,dodaję aromat... Połowę ciasta przekładam do formy, a do drugiej dosypuję kakao z resztą cukru. Tak wymieszane ciasto przekładam na białe ciasto. Piekę ok.50-55 min. w temp. ok.170 st., ale w związku z tym, że piekarniki różnie pieką zalecam metodę "suchego patyczka". Na koniec można polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego!