Baby wielkanocne. Jak je upiec, by były lekkie i puszyste? Wypróbowane przepisy Internautek
Babka Gotowanap. Małgorzaty Voss z Rumi Do zrobienia tej babki potrzebna jest specjalna forma którą można kupić w niektórych sklepach. Składniki 1 kostka margaryny np. Kasi 1 szk. Cukru 5 jaj 2 szk. Mąki ziemniaczanej 3-4 łyżek mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel olejku migdałowego Ciasto Margarynę roztopić (niezbyt mocno aby nie była gorąca) dodać cukier i ucierać (można miksować). Następnie po kolei wbijać jaja i dalej ucierać. Potem wsypujemy po kolei mąkę ziemniaczaną, następnie tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy olejek migdałowy. Wszystko dobrze wymieszamy i wkładamy do formy. Forma musi być dobrze wysmarowana masłem (dokładnie wszystkie zakamarki) i wysypana bułką tartą. Po włożeniu ciasta formę zamykamy i wkładamy do garnka z wodą (forma do połowy zanurzona w wodzie tak aby się nie przewróciła) i gotujemy pod przykrywą licząc czas od zagotowania 1 godzinę i 10 minut na wolnym ogniu. Jeśli mamy kuchenkę elektryczną to ja zagotowaniu wody zmniejszam dopływ prądu na poziom 2. Podczas gotowanie nie wolno otwierać garnka. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka, nie czekając aż wystygnie otwieramy formę i wysypujemy babkę na talerz. Polewa Cukier puder wymieszać z wrzątkiem dodając kilka kropel soku z cytryny i 2 łyżeczki kakao Polewę rozsmarować na babkę i posypać dla dekoracji wiórkami kokosowymi. Babka uwielbiana przez wszystkich którzy raz spróbują. SMACZNEGO!