Baby wielkanocne. Jak je upiec, by były lekkie i puszyste? Wypróbowane przepisy Internautek
Baba drożdżowa z cynamonem i orzechami Przepis p. Anny Kwiek z RumiSkładniki: 700g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/3 szkl. cukru 120 g masła cukier waniliowy 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży ponadto: 2 łyżki rozpuszczonego masła 150 g orzechów włoskich cynamon Przygotowanie: Orzechy drobno posiekać, uprażyć na patelni na odrobinie masła, pod koniec dodając 2 łyżki cukru, wystudzić. Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Do miski wsypać mąkę,dodać jajka utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopione i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Z porcji wychodzą dwie babki, więc po wyrośnięciu ciasto dzielimy na pół, następnie rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i uprażonymi orzechami. Następnie zwijamy jak roladę i umieszczamy w dobrze wysmarowanej formie babkowej owijając wokół kominka. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia aż ciasto wypełni formę, pieczemy ok.40 min w temp 175 stopni. Gdy chwilkę przestygnie wyjmujemy z formy aby się nie zaparowało, po wystygnięciu lukrujemy.