3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W marketach można kupić czasami o tej porze roku. owoce...
fot. Fot. materiały prasowe, archiwum PP

Bukiet na Dzień Kobiet? Wybierz dla ukochanej bukiet warzyw! To najlepszy skladnik diety, która pomoże wygrać z objawami wiosennego prz

Sałatka z chińskim lampionem

W marketach można kupić czasami o tej porze roku. owoce miechunki. Zazwyczaj kojarzona z jesienną ozdobą, kryje w sobie więcej niż można by przypuszczać. Ten pomarańczowo-złoty owoc w kształcie małej kuleczki, otoczony niezwykle delikatną jasnobrązową otoczką nie tylko pięknie wygląda, ale także wyjątkowo smakuje! Nazywana „złotą jagodą” miechunka to skarbnica witaminy A – wspomagającej sprawność widzenia i poprawiającej stan skóry, C – pomocnej przy walce z przeziębieniem oraz witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres i pozytywnie wpływają na poprawę nastroju. Co więcej, właściwości zawarte w pestkach tego owocu neutralizują dolegliwości związane z zaparciami i trawieniem. Miechunka ma dość specyficzny słodko-kwaśny smak z dodatkiem goryczki - najczęściej przypomina połączenie pomarańczy i pomidora. Może być spożywana w formie suszonej przekąski, jako alternatywa dla chipsów lub składnik porannego musli. Idealnie sprawdzi się także jako składnik rozmaitych przetworów, dodatek do sałatki czy słodkich wypieków. . Sezonowe dary natury warto uwzględnić w codziennej diecie. A to wszystko dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych oraz cennych dla zdrowia witamin. Z powodzeniem możemy je połączyć z przysmakami, które na stałe goszczą w naszej lodówce. Takim właśnie produktem jest ser żółty. Jeżeli decydujemy się na danie z wykorzystaniem sera na ciepło, wybierajmy taki, który pomimo obróbki termicznej zachowa swój smak i aromat. Oto przepis na pyszną sałatkę z grillowanymi warzywami z dodatkiem owoców miechunki. To idealna propozycja na ożywienie jesiennego nastroju! Składniki: - 250 g sera np. morskiego - 3 łyżki mąki pszennej - 2 jajka . - 1 szklanka bułki tartej - olej do głębokiego smażenia - 3 sztuki świeżej kolorowej papryki - 1 młoda cukinia - 1 czerwona cebula - ½ sztuki średniego bakłażana - 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej - ½ pomarańczy - płatki chilli, sól do smaku Wykonanie: Ser pokroić w dwucentymetrową kostkę i obtoczyć w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej). Wszystkie warzywa pokroić w grube cząstki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia doprawić solą, płatkami chilli i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmażyć na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekorować owocami miechunki.

Zobacz również

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z Górnikiem Zabrze

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z Górnikiem Zabrze

I sesja 9 kadencji. Ślubowanie radnych i prezydenta Włocławka, wybór przewodniczącego

NOWE
I sesja 9 kadencji. Ślubowanie radnych i prezydenta Włocławka, wybór przewodniczącego

Polecamy

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów