Bukiet na Dzień Kobiet? Wybierz dla ukochanej bukiet warzyw! To najlepszy skladnik diety, która pomoże wygrać z objawami wiosennego prz
Sałatka znad Morza Śródziemnego
Składniki: świeży szpinak, 1 opakowanie świeża roszponka, 1 opakowanie 4 dojrzałe figi ser kozi lub feta 150 g. 2 jabłka 2 orzechy włoskie 200 g. pieczywa do odpieku lub bagietka Dip: 4-5 łyżek miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 3-4 łyżki oliwy z oliwek świeża bazylia oraz tymianek wedle uznania sól i pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć. W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.