Gęś faszerowana po polsku
Składniki:
gęś (ok. 4 kg), 30 dag cielęciny,
15 dag wątróbki (np. drobiowej),
łyżka suszonego majeranku,
2-3 ząbki czosnku, łyżka masła,
1/2 szklanki bulionu drobiowego,
czerstwa bułka, szklanka mleka,cebula, 2 łyżki majeranku,
2 jajka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3/4 godziny. Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.
Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem.
Piec około 3-4 godzin w temperaturze 220 stopni, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.