Jak kupować żywność ekologiczną?

abcZdrowie.pl
abcZdrowie
Udostępnij:
Wbrew powszechnemu przekonaniu, żywność ekologiczna i zdrowa to dwie różne rzeczy. Jak znaleźć na półce sklepowej prawdziwe produkty ekologiczne?

W supermarketach i sklepach spożywczych znaleźć możemy ogromną różnorodność produktów spożywczych. Po wczytaniu się w zamieszczone na większości z nich etykiety okazuje się jednak, że przeważająca część artykułów wypełniona jest niezdrowymi konserwantami, wzmacniaczami smaku i pestycydami. Z tego powodu, osoby dbające o zdrowy styl życia, a więc także zdrowe odżywianie, coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne. Czym są i jak odszukać je w sklepie?

Produkty ekologiczne, czyli jakie?

Produkt ekologiczny powstaje na polu, na którym nie używa się sztucznych nawozów i pestycydów, za to zachowuje się żyzność gleby i różnorodność biologiczną. Żywność taka jest naturalna, bezpieczna i zdrowa – w 95% składa się ze składników pochodzenia ekologicznego, dzięki czemu dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Nie powinna być jednak mylona z żywnością oznaczoną jako „zdrowa”, której produkcja nie jest tak ściśle kontrolowana.

Niestety nie wszystkie produkty wyglądające lub reklamowane jako ekologiczne rzeczywiście stanowią propozycje zdrowe. Należy pamiętać o tym, aby nigdy nie sugerować się wyłącznie samą nazwą produktu czy reklamą, podającą, że jest on zdrowy, bio, organiczny, ekologiczny czy stworzony według tradycyjnej receptury. Wielu producentów stosuje podobne zwroty, aby zdobyć jak największą rzeszę klientów. Jednak przed tymi sprytnymi zabiegami marketingowymi można się w prosty sposób ustrzec. W jaki? Czytając etykiety produktów, przede wszystkim informacje o ich składzie, a także zwracając uwagę na certyfikaty jakości, znaczki i etykiety stosowane w Unii Europejskiej.

Jak znaleźć jakościową żywność ekologiczną?

Poszukując w sklepie żywności ekologicznej, należy skupić się na kilku najważniejszych elementach. Warto zacząć od sprawdzenia numeru certyfikatu, numeru jednostki certyfikującej (w Polsce jest ich obecnie 11), logo rolnictwa ekologicznego, a także nazwy i adresu firmy. Bardzo ważne jest, aby na produkcie podane były wszystkie te dane. Certyfikat przyznawany jest danemu gospodarstwu ekologicznemu na rok, po upływie którego poddawane jest ono kolejnej kontroli. Gospodarstwo takie musi być bezpieczne dla środowiska naturalnego, w znacznej części samowystarczalne, a także powinno przyczyniać się do rozwoju rolnictwa i wsi.

Należy również pamiętać, że każde państwo oznacza żywność wyprodukowaną w zgodności z wytycznymi ekologicznego rolnictwa w odmienny sposób. W Polsce na przykład na fakt ten wskazywać może znaczek EKO, Ekoland, Zielony Punkt lub szeregu innych organizacji. Gdy na półce sklepowej znajdziemy produkt zawierający takie właśnie oznaczenie, uzyskujemy pewność, że jest on bezpieczny dla środowiska naturalnego i nie był modyfikowany genetycznie.

Produkty ekologiczne a produkty zdrowe

Czym tak właściwie różni się produkt ekologiczny od zdrowego? Oprócz nazwy, także jakością. Podczas gdy wiele osób terminów tych używa naprzemiennie, wyłącznie żywność ekologiczna posiada odpowiednie certyfikaty. Tymczasem oznaczyć żywność jako zdrową może każdy producent. Nie musi przy tym spełniać tak rygorystycznych kryteriów jak gospodarstwo ekologiczne.

Należy pamiętać, że żywność ekologiczna jest nieco droższa niż tradycyjna. Z drugiej strony jednak, niesione przez nią korzyści uzasadniają wyższy koszt. Jak dużo wyższy? Przeważnie jest to ok. 20-40%, chociaż są także i produkty droższe. Warto jednak poświęcić kilka złotych więcej i cieszyć się jakościową żywnością, która zapewnia człowiekowi nie tylko zdrowie i dobrą kondycję fizyczną, ale również poprawia samopoczucie.

Wsparcie redakcyjne od:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie