MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków...
fot. juergen_s/pixabay

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki warzywne

Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków warzywnych.

Składniki:

• 250 g bakłażana,
• 200 g cukinii,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 500 g pomidorków koktajlowych,
• 500 g pieczarek,
• 3 cebule cukrowe,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• zioła: papryka wędzona, sól, pieprz, bazylia,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Bakłażana i cukinię należy obrać, pozbyć się z nich gniazda nasiennego, a następnie pokroić w kostkę. Z papryki również należy wyrzucić nasiona, a następnie pokroić na mniejsze części. Pieczarki trzeba przekroić na połowę, a cebulę najpierw na 8 części, a później jeszcze na połowę. Zaczynamy nadziewać warzywa w następującej kolejności: pieczarki, cukinia, pomidor koktajlowy, bakłażan, papryka czerwona i żółta, cebula. Całość powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków warzyw. Z oliwy z oliwek, sosu sojowego oraz przypraw należy przygotować sos, którym następnie trzeba polać warzywa. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.

Zobacz również

Były szef wywiadu na premiera. Zmiana w polityce Holandii

Były szef wywiadu na premiera. Zmiana w polityce Holandii

Niesamowita, realistyczna makieta kolejowa na Dworcu Głównym we Wrocławiu!

Niesamowita, realistyczna makieta kolejowa na Dworcu Głównym we Wrocławiu!

Polecamy

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Kontrola zabawek przed Dniem Dziecka. 1/3 miała nieprawidłowości

Kontrola zabawek przed Dniem Dziecka. 1/3 miała nieprawidłowości

Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej

Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej