3 z 21
Poprzednie
Następne
Kaszubskie specjały świąteczne. Wigilijne dania, których nie znajdziesz w innych regionach
CHLEB CHWASZCZYŃSKI z żurawiną i śliwkami
Zmieszać razem w dużej misce:
· 5 dkg drożdży pokruszyć
· 8 łyżek stołowych płatków owsianych
· 1 łyżka stołowa cukru
· 2 łyżeczki soli
· 1 litr wody
Odstawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu do momentu powstania bąbelków
Nastepnie dodajemy:
· 1 kg mąki orkiszowej ew. tortowej lub po połowie
· 2 garście siemienia lnianego
· 2 garście słonecznika
· 2 garście żurawiny
· 1 garść pokrojonych śliwek suszonych
· 2 garście pokrojonych orzechów włoskich
Wstawiamy do zimnego piekarnika w blaszkach wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Pieczemy z grzaniem od dołu 1 godzinę w 200 st. Chleb należy wyjąć i jeśli jest jeszcze potrzeba dopiec bez foremek.
Należy pamiętać, by gorący stawiać do góry nogami i najlepiej na kratce, by ostygł!