Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia+ Food Film Fest w Gdańsku. Imprezę otworzy film "Czerwona obsesja" [program]

Redakcja MM
Redakcja MM
Od 22 listopada do 24 listopada w kinie Neptun zobaczymy serię ...
Od 22 listopada do 24 listopada w kinie Neptun zobaczymy serię ... materiały prasowe
Od 22 listopada do 24 listopada w kinie Neptun zobaczymy serię filmów na temat szeroko pojętej gastronomii.

Kuchnia+ food film fest to wyjątkowy przegląd filmowy, prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego ideą jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. Festiwal to również szereg wydarzeń specjalnych organizowanych w ramach przeglądu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, imprezy dla dzieci oraz inne wydarzenia.

Popularność Kuchnia+ Food Film Fest rośnie z roku na rok. W czwartej edycji uczestniczyło ponad 6 tysięcy gości. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są potem wyświetlane na antenie kanału kuchnia+.

5. edycja kuchnia+ food film fest wystartuje 22 listopada i potrwa do 24 listopada. Pierwszy raz w historii zawita do czterech miast. Pokazy równolegle odbędą się w gdańskim Neptunie, warszawskim kinie Kultura, poznańskiej Muzie i we wrocławskich Nowych Horyzontach. Szczegółowy harmonogram prezentacji organizatorzy mają podać 28 października.

Wiadomo jednak, że festiwal otworzy "Czerwona obsesja" w reżyserii Warwicka Rossa i Davida Roacha. Narratorem tego dokumentu jest Russell Crowe.

Nominowany na Tribeca Film Festival obraz, w unikalny jak na dokument sposób, opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. "Czerwona obsesja" głosem narratora Russela Crowe’a zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. W filmie widzowie będą mogli usłyszeć odpowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to w towarzystwie niezwykłych ujęć z francuskich winnic i sugestywnej muzyki podkreślającej wagę tematu.

- Dobierając tytuły na kuchnia+ food film fest zwracamy szczególnie uwagę na pozycje, które łączą walory merytoryczne z atutami wizualnymi. Tym samym, dzięki "Czerwonej obsesji" uczestnicy przeglądu poszerzą swoją wiedzę o rynku wina, doświadczą napięcia niczym w thrillerze i zobaczą zdumiewające obrazy, jak w klasycznych dokumentach o winie - mówi Joanna Albin, brand manager kanału kuchnia+, organizatora i inicjatora przeglądu. - Mamy też niespodziankę dla widzów kuchni+. Po zakończeniu przeglądu film będzie można zobaczyć na naszej antenie - dodaje Joanna Albin.

PROGRAM 5. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST
Warszawa, Poznań, Gdańsk, Wrocław:

piątek, 22 listopada 2013

17:30 "Skarby kuchni tybetańskiej"
"Kulinarne dziedzictwo Alp"
20:00 "Ostatni ocean"

sobota, 23 listopada 2013

13:00 "Farmer i jego Książę"
15:00 "Gorzki smak czekolady"
"Fair Trade - Sprawiedliwy Handel?"
17:30 "Co kryje Coca-Cola?"
"Parcie na żarcie"
20:00 "Czerwona obsesja"

niedziela, 24 listopada 2013

15:00 "elBulli - kulinarny interface"
17:30 "Somm"
"Mistrzowie herbaty"
20:00 "Smak curry"

Bilety: 18 zł za jeden blok. Dostępne w kasach kina i na ebilet.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto