Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ludzie Naszego Miasta. Swoją pasję do gotowania połączyli z dobrą literaturą

Monika Jankowska
Młodzi kucharze przy pracy
Młodzi kucharze przy pracy
Katarzyna Niska i Adam Cendal pomimo młodego wieku gotują na mistrzowskim poziomie. O kuchni potrafią opowiadać godzinami, bo dla obojga jest ona wielką pasją. Właśnie dlatego zostali bohaterami naszego cyklu "Ludzie Naszego Miasta", który opisuje ciekawe osoby z ciekawym hobby.

Przepis na smażone banany z brandy i cynamonem? Proszę bardzo: banany kroimy wzdłuż na pół, każdy z kawałków posypujemy cukrem i cynamonem. Kładziemy na rozgrzaną patelnię, smażymy, zalewamy mlekiem skondensowanym i brandy, wrzucamy goździki i podsmażamy.

Poznaj innych bohaterów cyklu Ludzie Naszego Miasta

Taki przepis na szybki deser proponuje Katarzyna Niska, która wraz z Adamem Cendalem zdobyła I miejsce w kategorii literackość w I ogólnopolskim konkursie kulinarnym Literacka Kuchnia. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, do którego uczęszczają laureaci. Są w czwartej klasie technikum, pasję do gotowania muszą więc dzielić z przygotowaniami do matury. Udaje im się jednak znaleźć chwilę na czytanie, ponieważ - jak sami mówią - prawdziwy kucharz może w literaturze znaleźć wiele inspiracji. Szukają ich w literaturze pięknej - swoje popisowe dania przygotowali na podstawie opisu z "Pana Tadeusza" i noweli Henryka Bardijewskiego pt. "Obiad u państwa O." Jury spróbowało jelenia z kaszą bulgur oraz torciku czekoladowego z duszą śliwkową.

W domowej biblioteczce naszych kucharzy nie brakuje rzecz jasna i książek kucharskich.

- Najbardziej wartościowe są dla mnie te pozycje, w których autor nie tylko podaje przepis, ale też dzieli się swoimi spostrzeżeniami, wrażeniami. Uwielbiam patrzeć na piękne zdjęcia potraw, myślę, że mam duszę artystki i że wygląd jedzenia jest tak samo ważny jak smak. Zawsze więc staram się podać danie, które będzie estetycznie wyglądać.

Kasia wyciąga z plecaka książkę "Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii". To z niej zaczerpnęła przepis na smażone banany. Jak przyznaje, jej największą słabością są desery, ogromną miłością pała zwłaszcza do czekolady. Adam z kolei specjalizuje się w kuchni francuskiej. Creme brulée potrafi przygotować z zamkniętymi oczami. Szkolił się już u francuskich mistrzów kuchni - udało mu się wyjechać na praktyki do Francji, z czego jest bardzo dumny. Kasia swoje umiejętności też zdążyła podszkolić już za granicą. Gotowania uczyła się m.in. w Hiszpanii.

Przygody z gotowaniem nie rozpoczęli we wczesnym dzieciństwie, ale i tak okazali się bardzo zdolnymi kucharzami. Katarzyna Niska i Adam Cendal nie raz udowodnili swój talent. Oboje uważają, że w zawodzie kucharza ważna jest wyobraźnia. Oboje też uwielbiają czytać, a smaki opisane w literaturze potrafią zmaterializować w pyszne danie. Ale czytają też dla przyjemności.

- Moją ulubioną książką z dzieciństwa są "Przypadki Robinsona Cruzoe" - opowiada Adam. - Lubię przygody - dodaje. Podkreśla, że interesuje się też sportem, a nawet... strzela z broni na strzelnicy, ale kuchnia jest dla niego najważniejsza. Kiedy stwierdzi, że jego doświadczenie, które zdobędzie we Francji, pozwoli mu na zostanie szefem kuchni, otworzy własną restaurację w Gdańsku

Ludzie Naszego Miasta: Blogerka, która zaraża pasją

Dla Kasi z kolei to sport jest najważniejszy. Dziewczyna intensywnie trenuje sztuki walki pod okiem trenera Oskara Piechoty oraz Macieja Brzostka i może pochwalić się sukcesami na tym polu. - Sport to najważniejszy cel w moim życiu - mówi. - Kuchnia jest do tego doskonałym dodatkiem. Wiem, jak zdrowo się odżywiać, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Dzięki nauce w szkole gastronomicznej nauczyłam się przygotowywać wiele smacznych, a jednocześnie niskokalorycznych potraw. Choć muszę przyznać, że jestem też łasuchem i nie odmówię sobie czekolady. Kocham słodycze, a przecież mówi się, że miłość do jedzenia to najbardziej szczery rodzaj miłości. Myślę, że mogę to potwierdzić.

Podczas I ogólnopolskiego konkursu "Literacka Kuchnia" adepci sztuki kulinarnej szczególnie oczarowali członków jury literackiego. O kulinariach mówili z pasją, a o wybranych lekturach wiedzieli wszystko. Redaktor Michał Turek, członek jury, tak zafascynował się kulturą słowa Kasi, że zaprosił ją do współpracy. Na antenie Radia Plus można od niedawna słuchać wypowiedzi naszej laureatki.

Kasia i Adam udowadniają, że wszystkie marzenia się spełniają, jeśli tylko tego pragniemy. Najważniejsza jednak jest ciężka praca, która jest najskuteczniejszym przepisem na sukces.

Ludzie Naszego Miasta - przeczytaj!

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto