W Gdańskiej Spółdzielni Mleczarskiej Maćkowy zakończył się kolejny etap inwestycji. Kosztem ponad 18 mln zł zmodernizowano zakład.
Prace modernizacyjne, pozwalające na obniżenie kosztów produkcji, trwały niemal rok. Objęły one przede wszystkim nowoczesne stanowiska odbioru surowego mleka, schładzane magazyny, stację uzdatniania wody i zaplecze socjalne z szatniami.
- Nowa inwestycja umożliwiła nam spełnianie rygorystycznych wymogów sanitarnych, obowiązujących zakłady mleczarskie w Unii - zaznacza Teresa Krystman, prezes spółdzielni Maćkowy. - Najważniejsza była wymiana na nową aparatowni, służącej przygotowaniu surowca do produkcji. W aparatowni mleko jest oczyszczane, następuje też oddzielenie tłuszczu i pasteryzacja. Całym tym procesem steruje komputer, który reguluje gęstość mleka czy zawartość w nim tłuszczu.
Maćkowy mają uprawnienia do sprzedaży produktów na rynku unijnym. Jednak na Pomorzu produkuje się zbyt mało mleka, żeby można było zwiększać eksport przetworów, którymi niedawno zainteresowali się odbiorcy, m.in. z Francji.
W sumie od początku lat 90. Maćkowy zainwestowały w unowocześnienie instalacji, urządzeń i linii produkcyjnych łącznie prawie 120 mln zł. Dzięki temu m.in. wdrożono międzynarodowe systemy - sanitarny HACCP i norm jakości ISO 9001.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.220.0/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?