1 z 7
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/fa/c9/63500369783e0_o_large.jpg)
Najlepszy przepis na zupę dyniową. Tak robią to gwiazdy. Zupa dyniowa według Adamczyka, Starmach, Wachowicz
Zupa z dyni Piotra Adamczyka
Składniki
- ok. 80 dag miąższu dyni
- mała cebula
- ew. ząbek czosnku
- litr wywaru warzywnego
- kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- 200 ml śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i ew. czosnek. Zeszklij. Następnie dodaj pokrojony w kostkę miąższ dyni. Podsmaż, przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem warzywnym (taką ilością, by lekko przykrył dynię). Gotuj, dopóki dynia się nie rozpadnie.
2. Do zupy dodaj świeżo utarty imbir (tyle, by wyostrzyć jej smak), dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj kleksem ubitej śmietany i szczypiorkiem.
Party - Życie gwiazd