2 z 7
Poprzednie
Następne
Najlepszy przepis na zupę dyniową. Tak robią to gwiazdy. Zupa dyniowa według Adamczyka, Starmach, Wachowicz
Zupa dyniowa Magdy Gessler
SKŁADNIKI
1,5 kg miąższu z dyni
200 ml mleka
200 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremówki
4 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki
pestki dyni
pieprz biały
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać ją mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, aż stanie się miękka.
Dodać rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotować. Zmiksować zupę na krem, dodać śmietankę, pieprz i gałkę. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, udekorowaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z beszamel.se.pl