![SKŁADNIKI...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/af/df/6350036a86379_o_large.jpg)
Najlepszy przepis na zupę dyniową. Tak robią to gwiazdy. Zupa dyniowa według Adamczyka, Starmach, Wachowicz
Zupa dyniowa Karola Okrasy
SKŁADNIKI
dynia: 1 kg
cebula: 0,5 główki
korzeń pietruszki: 0,5 szt.
seler korzeniowy pokrojony w grubą kostkę: 0,5 szt.
ziemniaki: 2 szt.
czosnek: 1 ząbek
wędzony twaróg: 10 g
natka pietruszki, posiekana: 1 pęczek
sól: do smaku
pieprz: do smaku
imbir, mielony: 0,5 łyżeczki
kmin rzymski, mielony: 0,5 łyżeczki
papryka cayenne: 1 łyżeczka
kolendra: 4 ziarenka
liść laurowy: 3 szt.
ziele angielskie: 3 szt.
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek rozgniatamy i jak najdrobniej siekamy.
2. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
3. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i wszystkie razem obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła.
4. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki. Łączymy je w garnku z przesmażonymi warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczką papryki cayenne, kilkoma ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie. Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej, lekko osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut.
5. Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i można go zmiksować na krem za pomocą blendera. Zanim jednak przystąpimy do miksowania, należy usunąć z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
6. Gotową zupę nalewamy do talerza. Wyjątkowy smak potrawie nada pokruszony wędzony twaróg. Danie podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło: kuchnialidla.pl