MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Borys LBD w X-Club Góry Mokre. Zobaczcie zdjęcia z ostatniej imprezy!

Borys LBD w X-Club Góry Mokre. Zobaczcie zdjęcia z ostatniej imprezy!

Usyk prosi o wyjątek w obronie tytułu, by móc walczyć tylko z Furym

Usyk prosi o wyjątek w obronie tytułu, by móc walczyć tylko z Furym

Polecamy

Tak wygląda Liam Hemsworth jako Wiedźmin! Nie jest aż tak źle?

Tak wygląda Liam Hemsworth jako Wiedźmin! Nie jest aż tak źle?

Tego nie dawaj psu! Zjedzenie tych produktów może mieć katastrofalne skutki

Tego nie dawaj psu! Zjedzenie tych produktów może mieć katastrofalne skutki

Najlepsze hotele w Side według turystów. Ta lista może ci się przydać

Najlepsze hotele w Side według turystów. Ta lista może ci się przydać