MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

Adrenalina i emocje! Kielczanie podziwiali Monster Truck Show przy Suzuki Arena

Adrenalina i emocje! Kielczanie podziwiali Monster Truck Show przy Suzuki Arena

Euro 2024. Mecz Polaków przyciągnął masę fanów piłki nożnej. ZOBACZ ZDJĘCIA

Euro 2024. Mecz Polaków przyciągnął masę fanów piłki nożnej. ZOBACZ ZDJĘCIA

Polecamy

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Wielka obniżka 50% na wybrany asortyment w The Body Shop w Galerii Bałtyckiej

Wielka obniżka 50% na wybrany asortyment w The Body Shop w Galerii Bałtyckiej

Nowe otwarcie kliniki estetycznej – The Clinic Gdańsk!

Nowe otwarcie kliniki estetycznej – The Clinic Gdańsk!