Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Noc restauracji. Na talerzach pojawi się tradycja i nowoczesność

Monika Jankowska
fot. arch. DB
Roladki z indyka z nadzieniem gryczanym, cebulą, boczkiem i kiszonym ogórkiem podane z gotowanymi ziemniakami i młodą kapustą, a może jeleń wolno pieczony z marynowanymi warzywami, paloną trawą, esencją pieczeniową i krokietem ziemniaczanym? Brzmi pysznie? I pysznie też będzie. To tylko kilka z propozycji, których będzie można spróbować podczas Nocy Restauracji, która w Gdańsku odbędzie się już dziś.

W ramach wydarzenia restauracje będą serwować wyjątkowe Nocne Dania, przygotowane specjalnie na tę okazję. Każdy lokal biorący udział w imprezie przygotuje także pokaz kulinarny. Restauracje będą otwarte od 19, co najmniej do godziny 2. Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji jest zestawienie kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości.

- Noc Restauracji jest świętem dobrego smaku. Zależy nam na tym, aby goście, jak i restauratorzy i szefowie kuchni czuli wyjątkowość tego wydarzenia. Od lat dbamy o staranną selekcję lokali i jako organizatorzy gwarantujemy niezapomniane przeżycia - mówi Hubert Gonera z agencji Landbrand , która organizuje całe wydarzenie.

W tegorocznej edycji wydarzenia swój udział zapowiedziało kilkanaście restauracji z Gdańska i okolic. Specjalnego nocnego menu przygotowanego przez utalentowanych kucharzy spróbujemy w następujących lokalach: Bohemia, Cała Naprzód, Czekoladowy Młyn, DaMario Ristorante, Dom Sushi, Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Karczma Sidło, Kokieteria, Mon Balzac, Lao Thai, Long Island, Pałac Poraj (Poraj/Wicko), Piwnice Dworu Kuźniczki San Marco Ristorante, Szafarnia 10 i Zappio.

Nie od dziś wiadomo, że Gdańsk może się pochwalić bogatą kulinarną tradycją. W piątek zobaczymy, jak kucharze poradzą sobie z połączeniem tradycji z nowoczesnością, np. kuchnią molekularną czy metodą sous vide. Do dyspozycji mistrzowie kuchni mają ogrom regionalnych produktów. Mogą to być np. produkty mięsne takie jak czarny salceson czy okrasa z gęsi, ryby - np. ikra smażona z Kaszub czy klopsiki z dorsza albo likiery, na czele ze słynnym goldwasserem. Może to też być piwo. Gdańsk ma przecież bogatą tradycję browarniczą.
Noc Restauracji organizowana jest także w Poznaniu i Białymstoku. Listę uczestniczących lokali, propozycje Nocnych Dań oraz godziny i tematy pokazów dostępne są na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto