Pomimo docenianych od wieków właściwości prozdrowotnych orkisz do niedawna pozostawał mało znanym gatunkiem zboża. Ostatnio, wraz ze zwiększającą się popularnością zdrowego żywienia, powrócił on do łask. Obecnie w sklepach znaleźć można dużą różnorodność produktów orkiszowych – w tym chleb, płatki i ciastka. Są one doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie. Dlaczego warto włączyć do diety orkisz?
Właściwości orkiszu
Orkisz w 56% zbudowany jest ze skrobi, w 11,6% z białka, w 2,7% z tłuszczu i w 2% z minerałów. Dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym poprawia funkcje układu krążenia i pokarmowego. Orkisz, czyli jęczmień dwurzędowy, jest świetnym źródłem błonnika, kwasu krzemowego, wapnia, żelaza, potasu, cynku, witamin z grupy B i witaminy PP. Tak bogaty skład sprawia, że pozytywnie oddziałuje on na skórę, włosy i paznokcie, wspomaga funkcje mózgu i koncentrację. Zawarty w orkiszu gluten jest doskonale tolerowany nawet przez osoby spożywające dietę bezglutenową.
Dwóch badaczy z Konstancji, Gottfried Hertzk i Wighard Strehlow, analizowało działanie orkiszu przez ponad 35 lat. W wyniku badań odkryli oni, że najbardziej wartościowe jest wewnętrzne ziarno. Zawiera ono rodanid, naturalny związek o działaniu antybakteryjnym, który chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi. Dodatkowo dieta bogata w orkisz wzmacnia organy wewnętrzne i poprawia funkcje układów w organizmie. Jego spożywanie zalecane jest osobom po zawale, niedożywionym i przemęczonym.
Z licznych badań wynika, że chleb orkiszowy przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi i obniża ryzyko cukrzycy typu 2. Mąkę z pszenicy orkiszowej stosować można także do przygotowywania innych potraw, takich jak naleśniki, kluski czy kleiki, które wpływają zbawiennie na funkcje jelit i żołądka. Potrawa ta przynosi wiele korzyści diabetykom – przyspiesza metabolizm i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej i poprawia funkcje narządów zmysłów. Z kolei kawa orkiszowa wykazuje działanie przeczyszczające i poprawia funkcje trawienne. Zwolennicy orkiszu twierdzą, że właściwości lecznicze posiada nawet sporządzone z orkiszu piwo.
Ciekawe fakty na temat orkiszu
Orkisz uprawiany był już w czasach starożytnych. Uważany był za źródło siły, dlatego cieszył się popularnością wśród gladiatorów i zawodników igrzysk. Powszechny stał się w XII wieku, kiedy to rozpropagowano jego właściwości natłuszczające i rozgrzewające. Obecnie wykorzystywany jest w produkcji kasz, pieczywa, mąki, płatków, otrębów czy kawy.
Uprawa jęczmienia dwurzędowego nie jest trudna – nie wymaga nawozów sztucznych. Jest on odporny na niekorzystne warunki pogodowe i daje wysokie plony także w ubogich glebach. Dzięki mocnym łuskom ziarno chronione jest przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem radioaktywnym.
Orkisz jest rodzajem pszenicy, jednak dostarcza więcej białka, błonnika i tłuszczów. Pochodzące z upraw ekologicznych zboże wraz ze zbilansowaną dietą może pomóc w terapii wielu schorzeń, takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera, AIDS, stwardnienie rozsiane, alergia i zatrucia lekami.
Włączając orkisz do jadłospisu, należy pamiętać, aby nie zawierał on domieszek innych zbóż i ziaren. Orkiszu nie powinno się przygotowywać w naczyniach aluminiowych, z tworzyw sztucznych, a także z uszkodzoną powierzchnią emaliową lub teflonową. Niewskazane jest także podgrzewanie zboża przy pomocy kuchenek mikrofalowych.
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?