Piwo jopejskie to zapomniany dziś gdański specjał, produkowany już w średniowieczu. Podobno planujesz jego powrót w wielkim stylu?
Czekam tylko na pozwolenie używania pojemników do produkcji z Głównego Urzędu Miar. Kiedy tylko je otrzymamy, praca ruszy pełną parą. Przez mniej więcej 1,5 roku eksperymentowałem z różnymi ekstraktami i mikroorganizmami do procesu fermentacji. Nie chodzi tylko o fermentację alkoholową opartą na drożdżach, ale także trzy inne: opartą na laktobakcylach, pleśniową i aromatyczną. Nie będę mówił o szczegółach, bo ktoś mógłby wykorzystać moją recepturę, choć opracowanie jej zajęłoby mu około roku.
Ty recepturę już masz.
Tak, mam wszystko gotowe. W PG4 mamy już specjalne pomieszczenie do produkcji i tanki gotowe, by wypuszczać na rynek nawet 12 tysięcy litrów piwa jopejskiego rocznie. To tak, jakbyśmy w wyścigu stali na pole position - pierwszej i najwygodniejszej pozycji do startu.
Otworzyliście z końcem maja, ale wcześniej musiałeś już nawarzyć piwa. Nie byłoby restauracji z browarem bez piwa w kranach. Długo się przygotowywałeś?
To był spory problem, bo czekaliśmy na ostatnie pozwolenie - od straży pożarnej i nie wiedzieliśmy czy i kiedy je dostaniemy, a samo wypełnienie tanków piwem to jakieś 6 tygodni roboty.
W marcu postanowiliśmy zaryzykować i przygotowywać piwo, chociaż wiedzieliśmy, że możemy skończyć mając pełne kadzie piwa, które będziemy musieli wypić sami nie mogąc ich sprzedać.
Na szczęście się udało!
******************************************************************************************************
Browar PG4, mieszczący się w budynku obok dworca w Gdańsku Głównym serwuje cztery gatunki piwa. Nazwa Browaru PG4 pochodzi od nazwy ulicy, na której się znajduje - Podwale Grodzkie 4. Jest to odrestaurowany budynek obok dworca w Gdańsku Głównym.
Produkcją piwa zajmuje się Johannes Herberg - niemiecki piwowar - który mieszka w Gdańsku a pochodzi z niemieckiego miasta Żytawa. Na miejscu warzone są cztery gatunki piwa: irlandzkie, belgijskie witbier, popularny pils oraz piwo wędzone. Niedawno rozpoczęła się produkcja wspomnianego piwa jopejskiego.
W środku znajduje się instalacja browarnicza pozwalająca wytworzyć 250 tys. litrów piwa rocznie. W PG4 jest również 8 zbiorników fermentacyjno-leżakowych - cztery o pojemności 10hl oraz cztery o pojemności 20hl. Browar także posiada cztery zbiorniki wyszynkowe o pojemności 10hl każdy.
Browar i restauracja mieszczą się na dwóch kondygnacjach i oferują miejsce dla 320 osób. Na wyższych piętrach budynku powstał hotel. Jest tu około 40 pokoi i apartamentów oraz sala balowa.
Czytaj także: Rozmowa z browarnikiem Johannesem Herbergiem
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?