Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!
CIASTO Z WIŚNIAMISkładniki: - 400 g mąki pszennej - 200 g masła - 6 łyżek zimnej wody - szczypta soli - 450-500 g owoców (np.: wiśnie, truskawki, maliny, borówki - mogą być mrożone) - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 3-4 łyżki cukru - jajko lub mleko do smarowania - cukier do posypania Sposób przygotowania: 1. Przygotuj ciasto, zagniatając składniki. 2. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 3. W tym czasie przygotuj owoce: oczyść i umyj. Większe z nich pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszaj. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm. 5. Na cieście ustaw formę do ciasta i wytnij koło o promieniu większym niż foremka. 6. Przełóż wycięty krąg do formy, rozłóż równomiernie i przyciśnij mocno, by na całej powierzchni równo przylegało. Nożem obetnij brzegi ciasta wystające poza formę. 7. Przełóż owoce do formy i rozłóż równomiernie. 8. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości ok. 1cm. 9. Najpierw na wierzchu ciasta ułóż paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać na zmianę poprzeczne, podnosząc co drugi i przeplatając, aż powstanie kratka na całym cieście. Na koniec ułóż pasek na rancie, by zakryć niedoskonałości na brzegach. 10. Na koniec wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem. 11. Wstaw na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.