W trakcie Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku, nie zabraknie przede wszystkim wyszukanego, regionalnego jedzenia. Zobaczymy, jak dawniej przygotowywano regionalne potrawy. Oprócz wędlin, serów, miodów oraz nalewek organizatorzy przygotowali też pokaz live cooking. Michał Turek, który prowadzi w Radio Plus program kulinarny "Turek Pomoże od Kuchni" opowie o kuchni Kaszubów i przygotuje najbardziej znane potrawy.
– Na oczach widzów przygotowywane będą potrawy i dania z wykorzystaniem sezonowych i regionalnych składników. Będzie na pewno sorbet ze świeżych truskawek mrożony ciekłym azotem i chłodnik pomidorowo -truskawkowy! – podkreśla Michał Turek.
W trakcie imprezy dowiemy się też jak prowadzić zdrowy i ekologiczny tryb życia. Oczywiście co najważniejsze - kupimy truskawkę w różnych postaciach: świeżą, przerobioną na dżemy, soki, herbaty i chutneje.
Święto Truskawki Kaszubskiej w Gdańsku. Program
11 lipca (sobota)
11.00 – otwarcie III Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku
12.00 - 13.00 - trening funkcjonalny / obwodowy z My Gym,
13.00 - 14.00 - koncert zespołu Galicia Follk Band
14.30 - 15.00 - aukcja dobroczynna na rzecz Fundacji Hospicyjnej z Gdańska
15.00 – 15.30 – rodzinny turniej ubijania kaszubskiego masła w kierzkach
19.00 - zakończenie
12 lipca (niedziela)
11.00 - otwarcie III Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku
12.30 – 13.00 – zajęcia Nordic Walking
13.00 – 13.30 – aukcja dobroczynna na rzecz Fundacji Hospicyjnej z Gdańska
14.00 – 14.30 – pokaz przygotowywania lodów z musztardy mrożonych ciekłym azotem
15.00 – 15.30 – rodzinny turniej ubijania kaszubskiego masła w kierzkach
19.00 - zakończenie
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?