MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Targi Food-to-go w Gdańsku. Glutenowi mówimy "stop!"

Arkadiusz Gołka
Na targach będziemy kosztowali różnych przysmaków
Na targach będziemy kosztowali różnych przysmaków sxc.hu/klaasb
Od 4 do 5 lutego w centrum AmberExpo spróbujemy różnych przysmaków, weźmiemy udział w licznych warsztatach, pokazach i spotkaniach ze znawcami kuchni ze wszystkich stron świata.

Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii Food-to-go stanowią największą taką imprezę gastronomiczną w północnej Polsce. To właśnie tu podczas dwóch dni spotkają się osoby, dla których gastronomia to nie tylko zawód, ale i pasja. Tegoroczna edycja ma być wyjątkowa. Nie zabraknie szkoleń, warsztatów, pokazów i prezentacji.

Na stoiskach wystawców prezentowane są m.in.: urządzenia i wyposażenie dla gastronomii i cateringu, produkty i półprodukty spożywcze, dodatki do dań, produkty bezglutenowe, kawy i ekspresy do kawy, maszyny i wyposażenie dla lodziarni oraz cukierni czy rozwiązania informatyczne. Nie zabraknie również Food Tracka Atelier Smaku, który na dwa dni stanie w hali AmberExpo, zachęcając do degustacji wegańskich i bezglutenowych dań. Szeroka oferta wystawców umożliwia znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące sprzętu, ale i te odnoszące się do kwestii uatrakcyjnienia lokalu. Jest to również szansa znalezienia nowych inspiracji i nawiązania intratnych kontaktów.

Dyrektorzy zarządzający, właściciele cukierni, managerowie lunch barów, przedstawiciele firm cateringowych, operatorzy vendingowi, przedstawiciele hurtowni gastronomicznych, zarządcy hoteli, kierownicy pensjonatów - to osoby, które każdego roku licznie odwiedzają wydarzenie.

Jedną z głównych atrakcji targów są strefy tematyczne, które inspirują odwiedzających do podjęcia nowych działań. Tegoroczna edycja podzielona została na 3 strefy: Deserowe Inspiracje, Tradycyjne Smaki Pomorza i Strefę Bezglutenową.

Na szczególną uwagę zasługuje ta trzecia, bo to właśnie podczas Targów Food-to-go raz pierwszy na Pomorzu rozpoczęto tak szeroko dyskusję na temat braku w nadmorskich kurortach punktów gastronomicznych przystosowanych do wprowadzenia dań bezglutenowych.

- Z roku na rok temat ten budzi coraz większe zainteresowanie wśród gości targowych. Wiemy jak dużym problemem jest brak odpowiedniej ilości punktów gastronomicznych serwujących menu bez glutenu w Polsce, dlatego staramy się zachęcić restauratorów do wprowadzenia do karty dań również tych potraw, które spożywać mogą osoby uczulone na celiakię - mówi Anna Przyborowska, specjalista ds. organizacji targów. W dniu 4 lutego zapraszamy na blok tematyczny, podczas którego prezentacje i warsztaty poprowadzą specjaliści w tej tematyce.

4 lutego warto zajrzeć na ten blok tematyczny, podczas którego prezentacje i warsztaty poprowadzą specjaliści.

W ramach Strefy Tradycyjnych Smaków Pomorza na swoje stoisko zaprasza m.in. Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego. To właśnie tu można przypomnieć sobie jak smakują typowe lokalne dania, których smak być może stanie się początkiem wprowadzenia do karty dań regionalnych potraw. W końcu na Pomorzu przywiązanie do tradycji jest mocno odczuwalne i warto to podkreślać otwierając punkty gastronomiczne. Z pewnością docenią to również zagraniczni goście, którzy podczas swoich częstych podróży poszukują kuchni regionalnych.

Zobacz także:

Strefa Deserowych Inspiracji swój debiut miała rok temu, a dziś trudno sobie bez niej wyobrazić Targi Food-to-go. Wszystko to za sprawą wystawców, w ofercie których można znaleźć m.in. szeroką ofertę wyposażenia lodziarni i cukierni, maszyny do lodów i bitej śmietany, akcesoria i dodatki cukiernicze, wafle i kubeczki do lodów.

W tym roku warsztaty poprowadzą m.in.: Tomasz Deker (mistrz cukiernictwa, juror „Polskiego Turnieju Wypieków", członek Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni"), Diana Volokhova (finalistka drugiej edycji programu MasterChef, autorka bloga „Smak Armenii”) oraz duet Jola Słoma i Mirek Trymbulak (autorzy książek kucharskich oraz 12 serii programu kulinarnego Atelier Smaku na antenie Kuchni +). Podczas poprowadzanych warsztatów odwiedzający będą mogli poznać tajniki między innymi wegańskich dań bezglutenowych, słodkości rodem z Armenii czy nowości w dziedzinie cukiernictwa.

Na wszystkich gości targowych czeka również możliwość udziału w seminariach learnShops. Spotkania i prezentacje odbywają się w otwartej przestrzeni targowej dzięki czemu możliwy jest udział szerokiej publiki. Goście specjalni targów oraz eksperci branży gastronomicznej poruszą najbardziej aktualne tematy. Oprócz licznych pokazów i degustacji, odwiedzający będą mogli posłuchać sprawdzonych rad i wskazówek. W tym roku nie zabraknie również zagadnień związanych z marketingiem. Jak radzić sobie z problemami, które spotykają każdego dnia osoby związane z gastronomią i hotelarstwem? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedzą eksperci z branży.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto