Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2013. Catering kontra domowe potrawy. Gotować samemu czy kupić potrawy na święta?

Martyna Misiewicz
Ania Arent/ archiwum DB
Brak czasu na przygotowanie świątecznych potraw powoduje, że coraz częściej korzystamy z cateringu. Niektóre dania warto jednak przygotować samemu.

Gotować samemu czy kupić? Przed tym pytaniem co roku staje coraz większy odsetek Polaków. Tu z pomocą przybywają firmy cateringowe, które zauważyły, iż klienci szukają kuchennej pomocy w restauracjach.

- Korzystam z usług firmy cateringowej w okresie wielkanocnym od kilku lat. Oczywiście Wigilia to co innego i sami przygotowujemy potrawy, które pojawiają się na stole. Natomiast w okresie wielkanocnym nie ma zbyt dużo czasu na przygotowania - tłumaczy Luiza Barcikowska, pracująca w jednej z większych korporacji w Trójmieście. - Mam pewność, że zamówione przez nas jedzenie dotrze na czas, mazurek nie okaże się zakalcem i wszyscy będą zadowoleni - dodaje.

ZOBACZ najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Na przygotowanie ubiegłorocznych świąt wielkanocnych przeciętna polska rodzina wydała średnio 300-500 zł. W tych granicach mieści się również kwota zamówień, realizowanych przez firmy cateringowe czy restauracje (200-300 zł). Na porcję złożoną z wielkanocnego żurku, wiejskiego pasztetu, pieczonych mięs, faszerowanych jajek, babki i mazurka trzeba wydać od 50 zł w górę, wszystko w zależności od tego co znajdzie się jeszcze w menu.

Jednak tym, dla których cena proponowana przez firmy cateringowe jest zbyt wysoka, pomocą służą wiejskie koła gospodyń. Panie nie tylko przygotują domowej roboty pachnące wędliny, lecz, zgodnie z modnym trendem na zdrowy styl życia, także ekologiczne. Dowodem są produkty, z których przygotowane będą dania. Jaja, mąka czy mięso pochodzą bowiem często z przydomowej hodowli - tu wbrew pozorom cena wcale nie musi byś wyższa.

Przeciwnicy gotowego jedzenia przyrządzanego przez firmę czy osoby trzecie znaleźli jeszcze inny sposób na pozbycie się niepotrzebnego stresu związanego z przygotowaniem wielkanocnego posiłku.
Na terenie Trójmiasta organizowanych jest coraz więcej kursów szybkiego gotowania, podczas których nauczymy się jak łatwo i smacznie przygotować np. faszerowane jajka.

Jednak dla tych, którzy wciąż obawiają się braku kulinarnych umiejętności, jest nadzieja. Coraz więcej pań spotyka się na tzw. wieczorkach wspólnego gotowania. Jest to nie tylko świetna okazja do wspólnego spotkania w gronie przyjaciółek, ale przede wszystkim szansa nauczenia się przygotowania choćby najprostszych tradycyjnych potraw.

Warto skorzystać również z gotowych przepisów - blogi kulinarne pękają w szwach, a
w sklepach aż piętrzą się produkty niezbędne do przygotowania większości z nich.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto