Nie wszystkie produkty spożywcze można po rozmrożeniu ponownie zamrażać. Zmieniają one bowiem swoje właściwości chemiczne i mogą szkodzić zdrowiu. Jeśli kupiłeś produkt, na którym widnieje ważna data trwałości, nigdy nie wiesz, czy nie został on w międzyczasie rozmrożony przez sprzedawcę, albo dostawcę.
Dlatego zespół fizyków chemicznych pod przewodnictwem profesora Grzybkowskiego raz dr hab. Wojciecha Chrzanowskiego odkryli sposób jak zapobiec temu niebezpieczeństwu. Stworzyli tzw. indykator, czyli wskaźnik rozmrożenia. Jak zapewniają, ich wynalazek jest dużo lepszy od tych, które stosuje się za granicą.
Jest wielkości znaczka pocztowego i uruchamia się samodzielnie. W przeciwieństwie do urządzeń zagranicznych, które trzeba ręcznie uruchamiać. Będzie bardziej przydatny przy produkcjach masowych. Jak działa? Jeśli produkt był właściwie przechowywany, substancja w środku wskaźnika pozostanie bezbarwna. Jeśli zaś doszło do rozmrożenia, zmieni się ona na kolor na czerwony. Mało tego, po ponownym zamrożeniu nie zmieni już swego zabarwienia.
Wynalazek przechodzi obecnie procedury patentowe i jest wciąż udoskonalany. Mają powstać jego różne wersje dla każdego rodzaju produktów. Przewiduje się, że „naklejki z Gdańska” będą dużo tańsze od zachodnich.
Strefa Biznesu: Najatrakcyjniejsze miejsca do pracy zdaniem Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?