Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wskaźnik rozmrożenia – wynalazek w służbie konsumentów

Dawid Majer
Dawid Majer
Pracownicy naukowi z Gdańska wymyślili urządzenie, które może zapobiec zakupieniu zepsutego towaru spożywczego. Bada ono stan rozmrożenia wybranych jedzenia.

Nie wszystkie produkty spożywcze można po rozmrożeniu ponownie zamrażać. Zmieniają one bowiem swoje właściwości chemiczne i mogą szkodzić zdrowiu. Jeśli kupiłeś produkt, na którym widnieje ważna data trwałości, nigdy nie wiesz, czy nie został on w międzyczasie rozmrożony przez sprzedawcę, albo dostawcę.

Dlatego zespół fizyków chemicznych pod przewodnictwem profesora Grzybkowskiego raz dr hab. Wojciecha Chrzanowskiego odkryli sposób jak zapobiec temu niebezpieczeństwu. Stworzyli tzw. indykator, czyli wskaźnik rozmrożenia. Jak zapewniają, ich wynalazek jest dużo lepszy od tych, które stosuje się za granicą.

Jest wielkości znaczka pocztowego i uruchamia się samodzielnie. W przeciwieństwie do urządzeń zagranicznych, które trzeba ręcznie uruchamiać. Będzie bardziej przydatny przy produkcjach masowych. Jak działa? Jeśli produkt był właściwie przechowywany, substancja w środku wskaźnika pozostanie bezbarwna. Jeśli zaś doszło do rozmrożenia, zmieni się ona na kolor na czerwony. Mało tego, po ponownym zamrożeniu nie zmieni już swego zabarwienia.

Wynalazek przechodzi obecnie procedury patentowe i jest wciąż udoskonalany. Mają powstać jego różne wersje dla każdego rodzaju produktów. Przewiduje się, że „naklejki z Gdańska” będą dużo tańsze od zachodnich.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Najatrakcyjniejsze miejsca do pracy zdaniem Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto