![Oregano najczęściej kojarzymy ze śródziemnomorskimi ziołami,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5d/9e/608944fa51cfe_o_large.jpg)
Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać
Oregano, czyli lebiodka pospolita
Oregano najczęściej kojarzymy ze śródziemnomorskimi ziołami, ale to rodzima roślina o botanicznej nazwie lebiodka pospolita (Origanum vulgare). Ma jednak sporo odmian oraz kilka innych gatunków różniących się nieco aromatem, a także wyglądem liści oraz odpornością na mróz. Lebiodka pospolita jest także nazywana dzikim majerankiem, z którym jest blisko spokrewniona.
Oregano dostarcza witamin (m.in. C, A, E, K, B9 czyli kwasu foliowego) oraz m.in. magnezu i żelaza. Jego największą zaletą jest olejek eteryczny o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ziele lebiodki pomaga w leczeniu stanów zapalnych układowego oddechowego, pomaga w trawieniu, ma działanie rozkurczowe.
Uprawa. Oregano można wiosną wysiać na rozsadę lub kupić w doniczce. Ta roślina musi mieć słońce, a także przepuszczalną ziemię. Nie musi być żyzna, może być nawet piaszczysta lub kamienista. Lebiodka nie znos nadmiaru wody i dobrze radzi sobie z suszą. Lebiodka pospolita jest wieloletnia i odporna na mróz, ale ma wiele odmian, które mogą być bardziej wrażliwe. Zwróćmy ma to uwagę, kupując ją.