Cytrusy chronią przed udarem!

abcZdrowie.pl
Andrzej Szozda
Skutki udaru mózgu mogą być dramatyczne, dlatego warto postawić na skuteczną profilaktykę. Za pomocą owoców cytrusowych i innych produktów dostarczających witaminy C zapobieganie udarowi jest skuteczniejsze.

Nie od dziś wiadomo, że witamina C to samo zdrowie, ale tylko nieliczni wiedzą, że ta cenna substancja oddziałuje nie tylko na układ odpornościowy, ale również na układ sercowo-naczyniowy. Jak wykazali naukowcy, spożywanie brokułów, papryki i owoców cytrusowych, czyli produktów dostarczających dużych ilości witaminy C, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego. Mimo iż udar krwotoczny to rzadsze zjawisko niż udar niedokrwienny, dużo częściej powoduje zgon pacjenta. Z tego właśnie powodu warto zapobiegać udarowi, spożywając codziennie produkty zawierające witaminę C.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Wsparcie redakcyjne od:

Uwaga nad Polskę nadciągają upały

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie