MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasztet z gęsiej wątróbki

SKŁADNIKI:  

350 g  gęsich...
fot. Anna Kaczmarz /PP

Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Co na stole na 100 lecie niepodległości w Gdańsku, Gdyni i Sopocie? [przepisy]

Pasztet z gęsiej wątróbkiSKŁADNIKI: 350 g gęsich wątróbek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżka powideł śliwkowych lub 3 suszone śliwki 1/2 jabłka kwaśnego 4 łyżki brandy lub calvadosu lub białego wina świeżo zmielony pieprz 50 g masła na wierzch - 30 g masła lub smalcu wytopionego z pieczonej lub gotowanej kaczki lub gęsi (kaczy lub gęsi smalec), świeży tymianek lub rozmaryn opcjonalnie: kawałeczki suszonych śliwek (2 sztuki) Przygotowanie: Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Odsączyć wątróbkę i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kilka mniejszych części (każdą wątróbkę na 3 kawałki). Cebulę posiekać w kosteczkę, jabłko pokroić na kawałki. W garnku roztopić 1 łyżkę masła, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać jabłka, przyprawę korzenną i smażyć przez około 2 minuty, dodać powidła lub pokrojone śliwki i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać brandy lub calvados lub wino i zredukować. Przesunąć składniki na bok, w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę masła, zwiększyć ogień i wrzucić wątróbki. Obsmażać przez około 1 minutę (w środku mają być miękkie). Odstawić z ognia, przełożyć do pojemnika blendera lub melaksera, doprawić solą oraz pieprzem, dodać resztę masła (roztopionego) i wszystko zmiksować na jak najbardziej gładką masę. Wyłożyć ją na sitko i przetrzeć do czystego naczynia (teraz można wmieszać kawałeczki posiekanych suszonych śliwek). Nałożyć do słoiczków zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry (na warstwę tłuszczu) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na wierzch wylać roztopione masło z tymiankiem lub gęsi czy kaczy smalec razem z rozmarynem, schłodzić aż tłuszcz zastygnie.

Zobacz również

Za nami XIX Dni Zamku Kazimierzowskiego w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Za nami XIX Dni Zamku Kazimierzowskiego w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Ukradła portfel znaleziony w markecie. Złodziejką okazała się 71-letnia seniorka

Ukradła portfel znaleziony w markecie. Złodziejką okazała się 71-letnia seniorka

Polecamy

Od piątku ruch dwukierunkowy na ul. Skłodowskiej-Curie w Gdańsku

Od piątku ruch dwukierunkowy na ul. Skłodowskiej-Curie w Gdańsku

Philips. Bezprzewodowe lampy czołówkowe

Philips. Bezprzewodowe lampy czołówkowe

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami