Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? [świąteczny przepis]

Redakcja
Archiwum MM
Podpowiadamy, co może znaleźć się na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole i jak w prosty sposób urozmaicić świąteczne potrawy.

Pierogi wydają się często najbardziej pracochłonnym ze świątecznych przepisów, ale pamiętajmy, że można je przygotować wcześniej i zamrozić. w Wigiliję wrzucamy je tylko na chwilę na osolony wrzątek polewamy roztopionym masłem i gotowe. Możemy też odsmażyć je na patelni, dzięki temu zyskają chrupiącą skorupkę.

Sylwester 2013/2014 w Trójmieście: Gdańsk, Gdynia, Sopot

Zazwyczaj pierogi wigilijne przygotowuje się z kiszonej kapusty, ale bardzo polecamy spróbować naszej wersji - są delikatniejsze. Przepis zdradziła nam babcia. Pochodzi z Krakowa.

Pierogi z kapustą i grzybami:

Potrzebujesz:

na ciasto:

  • kilograma mąki pszennej
  • 3-4 jajka (w zależności od wielkości)
  • około 1 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wysypujemy mąkę na blat na środku robimy mały dołek. Wbijamy do niego jajka. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto. Stopniowo wedle potrzeb dodajemy wodę. Ciasto musi być miękkie, gładkie i elastyczne. Nie może kleić się do rąk, ani blatu, dlatego ważne jest, żeby wodę dodawać powoli.

Na farsz:

  • ok. kilogramową głowę białej kapusty
  • 0,5 kg cebuli
  • 30 dag suszonych grzybów
  • kostkę masła
  • sól, pieprz

Najpierw gotuj suszone grzyby tak długo aż będą miękkie (ok. 30-40 min). Zdejmij je z ognia. Kapustę podziel na ćwiartki, usuń głąb i ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka (podobnie jak grzyby potrzebuje około 40 minut). Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na połowie kostki masła. Gdy kapusta i grzyby będą już miękkie - drobno posiekaj oba składniki. Wymieszaj razem z cebulą i podsmaż farsz w całości na pozostałym maśle, doprawiając solą i pieprzem. Wystudź.

Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na pierogi bardzo cienko - ciasto nie powinno mieć więcej niż 3 mm grubości. Szklanką z ostrym brzegiem wykrawać kółka, do każdego z nich włożyć łyżkę farszu. Dokładnie skleić. Gotowe pierogi wrzucić na osolony wrzątek - gotować aż nie wypłyną na powierzchnię.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto