Na wigilijnych stołach w jednych rejonach kraju króluje barszcz czerwony, najlepiej z uszkami, w innych na stołach można znaleźć zupę grzybową.
Sylwester 2013/2014 w Trójmieście: Gdańsk, Gdynia, Sopot
Niestety, w wielu koszykach podczas przedświątecznych zakupów, ląduje barszcz w torebce albo kartonie. Ma on niewiele wspólnego ze smakiem prawdziwego, domowego barszczu. Na święta warto włożyć trochę wysiłku w przygotowanie potraw, zwłaszcza że często nie wymaga to tyle zachodu, ile nam się wydaje.
Podajemy przepis na tradycyjny, postny barszcz:
Barszcz wigilijny:
Potrzebujesz:
- kilograma buraków obranych i startych na tarce o średnich oczkach
- pęczka włoszczyzny i 1 cebuli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbków czosnku, obranych z łupinek
- 2 kwaśnych, twardych jabłek pokrojonych w ćwiartki
- pieprz, sól, listek laurowy, kilka goździków, majeranek
- 2 łyżki octu
- kilku suszonych grzybów
Buraki, jabłka i warzywa (obrane i pokrojone w kawałki) zalewamy wodą. Powinno być jej tyle, żeby zakryła warzywa. Dodajemy ocet. Gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy przyprawy (poza majerankiem) i grzyby. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie a buraki puszczą sok. Po około 45 minutach przestajemy gotować. Przelewamy przez sitko. Posypujemy obficie majerankiem.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?