Letnie przepisy na słodkości od trójmiejskich blogerek
5. Małgosia to pozytywna, niepoprawna marzycielka. Na Pieprz czy wanilia każdy odnajdzie coś dla siebie. Jest coś dla łasuchów jak i zwolenników wytrawnych potraw. Gosia wie, że jeśli chcemy w czymś być lepsi, to nie pozostaje nic innego jak próbować, bo trening czyni mistrza. pieprzczywanilia.blogspot.com Czereśniowe babeczki z kardamonem Składniki: 200g masła w temp. pokojowej 2 jaja w temp. pokojowej 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki ¾ szkl. migdałów mielonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego kardamonu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny 150 ml mleka czereśnie (ok. 20 szt.) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 190st.C. Przygotować foremkę do babeczek / muffinek. Zagłębienia foremek wyłożyć papierkami do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką. Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, mielone migdały, sól, proszek do pieczenia, kardamon i skórka cytryny) wymieszać razem w osobnej misce. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania – dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać naprzemiennie po kilka łyżek wymieszanych składników suchych i mleka. Ucierać, aż do wyczerpania dodawanych składników. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości przygotowanych foremek. Na wierzchu każdej babeczki wkładać po jednej czereśni, lekko dociskając w ciasto. Piec ok. 30 min. Patyczek włożony w babeczkę powinien być suchy. Pieprz czy wanilia