Letnie przepisy na słodkości od trójmiejskich blogerek
4. Nerdy Cookin’ to miejsce, w którym Aleksandra zdradza swoje uwielbienie do staropolskiej kuchni gdańskiej. Dawne przepisy są dla niej głównym źródłem inspiracji. Na blogu istnieje specjalna zakładka, w której znajdziemy przetestowane i czasem zmodyfikowane przez Olę recepty z Gdańskiej książki kucharskiej. W naszym letnim zestawieniu nie mogło zabraknąć czegoś na ochłodę, więc sięgamy po przepis na domowe, nerdycookin’owe lody. nerdycook.in Lody jogurtowo-jagodowe z melisą Składniki: 250 g świeżych jagód 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru garść świeżych liści melisy Czas: 10 minut + ok 4 godziny na mrożenie Składniki wystarczą na 4 lody na patyku Hint1: do lodów wybierz jogurt o najbardziej neutralnym (nie kwaśnym) i łagodnym smaku. Hint2: cukier puder możesz zastąpić miodem lub całkowicie pominąć, ja wolę lody słodkie, dlatego u mnie słodziło obowiązkowo. Hint3: jagody możesz zmiksować dodatkowo z truskawkami czy malinami. Hint4: melisa ma bardziej delikatny aromat niż mięta, ale z powodzeniem możesz dodać tylko miętę. Hint5: jeśli nie masz foremek do lodów (bez problemu można je w sezonie kupić w większości sklepów z drobnym AGD lub w dużych marketach), weź puste opakowania po jogurtach i wbij w nie patyczki do lodów (zazwyczaj leżą swobodnie przy zamrażarkach z lodami w sklepach spożywczych), awaryjnie użyj plastikowych łyżeczek lub noży. Przygotowanie: 1). Jagody zmiksuj / zblenduj na papkę razem z jogurtem, cukrem i posiekaną melisą. 2). Całość przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i dużych kawałków łodyg – dzięki temu lody będą miały bardziej gładką konsystencję. 3). Przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażarki na ok 4 godziny (aż lody całkowicie zamarzną). 4). Aby lody łatwiej wyciągnąć z opakowania, przez ok 10 sekund oblewaj równomiernie wrzątkiem ścianki (najlepiej wodą prosto z czajnika – nie wkładaj do wrzątku, ponieważ rozpuści się wierzchołek loda – będący na samym dnie opakowania), po czym wyjmij i jedz od razu. Nerdy Cookin